Czekolada-ctg
Wercia321: 60% ludzi woli czekoladę gorzką od mlecznej. Osoba organizująca przyjęcie dla 100 osób, z
których
każda ma otrzymać jako prezent pudełeczko czekoladek, przygotowuje 70 pudełeczek z czekoladkami
gorzkimi i 45 z mlecznymi. Jakie jest prawdopodobieństwo, że każdy z gości będzie mógł
sobie wybrać taki rodzaj czekoladek, jaki mu odpowiada?
22 gru 12:03
Bleee:
Bernulliego używasz z 70 sukcesami {p=0.6) w 115 probach
22 gru 13:25
iteRacj@: @Bleee A to nie jest tak, że prób jest tyle ile osób? Przecież to one wybierają i mamy 100
wyborów, a niekażde czekoladki do kogoś trafią, zostanie 15 opakowań wolnych. Przecież p
zależy od dostępności czekoladek gorzkich i mlecznych. Jesli żle myślę, napisz gdzie mam błąd.
22 gru 16:28
iteRacj@: | | 70 | |
czyli 60 sukcesów z p= |
| ? ? |
| | 115 | |
22 gru 16:31
wredulus_pospolitus:
70 + 45 = 115
22 gru 16:32
wredulus_pospolitus:
prawdopodobieństwo że Jacek lubi gorzką = 60% = 0.6
Jakie jest prawdopodobieństwo, że w grupie 115 znajdzie się DOKŁADNIE 70 takich Jacków?
Oczywiście −−− można się zastanowić, co jeżeli grupa ludzi jest mniejsza niż te 115 osób (ale
raczej wtedy to by nie było zadanie na poziomie szkoły średniej).
22 gru 16:34
wredulus_pospolitus:
aaaaaaaaaaaaaaa ... sorki ... teraz doczytałem
22 gru 16:35
wredulus_pospolitus:
czyli w grupie 100 może się znaleźć przynajmniej 55 fanatyków gorzkiej czekolady, ale nie
więcej niż 70
P(55 ≤ X ≤ 70) = ...
22 gru 16:36
iteRacj@:
już widzę co od czego zależy, dzięki!
22 gru 17:01
Wercia321: Każdy z gości będzie mógł sobie wybrać taki rodzaj czekoladek jaki mu odpowiada, gdy zachodzą
jednocześnie dwa niezależne zdarzenia:
{G≤70} ∩ {M≤45}
gdzie :
G , M są zmiennymi losowymi o rozkładach Bernoullego − ilości zaproszonych gości preferujących
odpowiednio czekoladę gorzką i mleczną.
Mam skorzystac z centralnego twierdzenia granicznego jak go tutaj uzyc?
23 gru 10:53
23 gru 16:02
Wercia321: A jak mam tutaj zastosowac moje zadanie ?
23 gru 19:48
Bleee: Zastosować Twoje zadanie?
Przybliz rozkład Bernulliego do rozkładu normalnego i wylicz
23 gru 20:17