Metoda Gaussa
Paker: Znacie jakieś metody żeby przygłup zrozumieć jak rozwiązywać układy równań metodą Gaussa?
Normalnie w żaden sposób nie mogę tego ogarnąć
22 gru 00:43
Mariusz:
Pamiętasz metodę przeciwnych współczynników ze szkoły podstawowej
Metodę eliminacji Gaussa można uznać za jej uogólnienie
22 gru 00:48
wredulus_pospolitus:
Metoda Gaussa jest najbardziej prostą metodą rozwiązywania układu równań. W tej metodzie nie
potrzebujemy żadnej skomplikowanej wiedzy poza umiejętnością dodawania/odejmowania oraz
mnożenia/dzielenia.
Krok 1
Zapisujesz układ w postaci macierzowej (mam nadzieję, że wiesz jak to zrobić)
Krok 2
Jeżeli a11 = 0 to ZAMIENIASZ miejscami W1 z dowolnym innym wierszem Wn takim, że an1 ≠
0
Krok 3
Dzielisz W1 przez a11 ... w ten sposób otrzymasz a11 = 1
Krok 4
Do/Od kolejnych wierszy dodajesz/odejmujesz W1 przemnożony przez odpowiednią stałą, tak aby
a21 = 0 ; a31 = 0 ; itd.
Krok 5
W chwili obecnej w K1 masz '1' a później same '0'
Krok 6
Patrzysz na W2 i element a22 i zaczynasz (analogicznie) od kroku 2 i kontynuujesz dalej i
dalej aż będzie ostatni wiersz.
Metoda ta nie jest za szybka, ale jest 'pewna'.
22 gru 10:52
wredulus_pospolitus:
Na studiach używałem tylko metody Gaussa (ewentualnie Gaussa−Jordana, ale to traktuję jako
jedną i tą samą metodę)
22 gru 10:56