matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wie ktoś jak to zrobić ?
Orbitka:
Usuń niewymierność z mianownika
3
3
√
2
−1
16 lut 15:53
Basia:
a
3
−b
3
= (a−b)(a
2
+ab+b
2
) 2−1 = (
3
√
2
)
3
−1
3
= (
3
√
2
−1)((
3
√
2
)
2
+
3
√
2
+1) i przez wyrażenie z drugiego nawiasu mnożysz licznik i mianownik
16 lut 16:04