Podaj wartość logiczną tego zdania.
Nowy: ∀x∊R x−1<E(x)≤x
Cześć i czołem. Tutaj takie proste zadanko, w którym jedyną trudność mi sprawia funkcja E(x),
którą nie wiem jak mam rozumieć. Jedyne, co wiem, to że ta funkcja nazywa się część całkowita
czy jakoś tak, lecz w żadnym kościele mi nie dzwoni o co z nią chodzi. Jakby ktoś mógł mi to
wyjaśnić i podać
wartość logiczną tego zdania, to byłbym wdzięczny.
21 gru 21:11
the foxi:
E(x) to jak słusznie zauważyłeś część całkowita liczby
od razu przejdę do przykładów
E(2.5)=2
E(1.2)=1
E(5)=5
E(−2.8)=−3
E(−4.2)=−5
E(0.5)=0
...
i tak dalej
dla liczb dodatnich odcinamy wszystko, co jest po przecinku, dla ujemnych − odcinamy i
odejmujemy 1
czyli jednym słowem zaokrąglamy bezwzględnie w dół
wygląda to tak:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=entier(x)
więc dla każdej liczby x E(x) jest liczbą mniejszą od niej lub równą
E(5)=5
E(3.2)=3<3.2
E(−2.7)=−3<−2.7
E(12.4)=12<12.4
zatem E(x)≤x
ale gdy weźmiemy liczbę o jeden mniejszą od x, E(x) zawsze jest większe od x−1
przykłady:
E(5)=5>4
E(3.2)=3>2.2
E(−2.7)=−3>−3.7
E(12.4)=12>11.4
E(x)>x−1
... i zadanie praktycznie rozwiązane.
21 gru 21:18
Nowy: Stary... Dzięki wielkie! Załapałem.
21 gru 21:27
the foxi:
21 gru 21:48
Adamm:
E(x) to, z definicji, największa liczba całkowita mniejsza lub równa od x
można to zapisać symbolicznie jako E(x) = max{k∊Z : k≤x}
oznaczamy 'E' od słowa entier z francuskiego znaczącego
liczba całkowita, lub całość
z definicji mamy od razu E(x)≤x, bo E(x)∊{k∊Z : k≤x}
z drugiej strony, x<E(x)+1
faktycznie, gdyby było E(x)+1≤x, to ponieważ E(x)+1 jest całkowite, E(x)+1∊{k∊Z : k≤x}
ale z maksymalności E(x), mielibyśmy E(x)+1≤E(x), co niemożliwe
zatem ∀x∊R x−1<E(x)≤x
można też dowieść czegoś odwrotnego
jeśli n jest całkowite, i x−1<n≤x, to E(x) = n
21 gru 22:55