Wyznacz macierz przekształcenia liniowego h = f^(-1) * g
Emilka: Wyznacz macierz przekształcenia liniowego h = f(−1) * g , jeżeli przekształcenia f : R3 → R3
i g:R2 →R3 dane są wzorami: f(x,y,z)=(2x+y+z, 7+y+4z, 9x+y+5z), g(x,y)=(2x ,x−y, y)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałam, ale muszę z f(x,y,z) zrobić macierz odwrotną (poprawcie proszę
jeśli się mylę), ale moje pytanie brzmi co zrobić z g(x,y)? Za z podstawiać 0 do macierzy czy
jakoś zupełnie inaczej to zrobić?
21 gru 19:57
grzest:
f : R3 → R 3 f(x,y,z)=(2x+y+z, 7x+y+4z, 9x+y+5z)
g: R2 → R 3 g(x,y)=(2x ,x−y, y)
Macierz przekształcenia f:
|2, 1, 1 |
Af = |7, 1, 4 |
|9, 1, 5 |
Macierz przekształcenia g:
|2, 0 |
Ag = |1, −1|
|0, 1|
Macierz przekształcenia odwrotnego f−1:
| 1, −4, 3 |
Af−1 = | 1, 1, −1 |
|−2, 7, −5|
| 1, −4, 3 | |2, 0 | |−3, 7 |
Af−1*Ag = | 1, 1, −1 | |1, −1| = |2, −2 |
|−2, 7, −5| |0, 1 | |5, −12|
f−1g:R2 → R3, f−1*g =(−3x+7y, 2x−2y, 5x−12y).
22 gru 13:19