Wyznacz przedziały na których funkcja f (x)=(x^2 - 4)e^x jest rosnąca i wypukła
Brad: Wyznacz przedziały na których funkcja f (x)=(x2 − 4)ex jest rosnąca i wypukła jednocześnie
21 gru 19:48
iteRacj@:
1/ czy funkcja f(x) jest różniczkowalna?
2/ jaki warunek musi być spełniony, żeby funkcja różniczkowalna była rosnąca?
3/ jaki warunek musi spełniać funkcja, żeby była wypukła?
21 gru 20:28
Janek191:

x* f '(x) = 2 x *e
x + ( x
2 − 4)*e
x = (x
2 + 2 x − 4)*e
x
x
2 + 2 x − 4 > 0
Δ = 4 − 4*1*(−4) = 4*5
√Δ = 2
√5
| | −2 − 2√5 | |
x1 = |
| = − 0,5 − 0,5 √5 |
| | 4 | |
oraz x
2 = −0,5 + 0,5
√5
więc
f '(x) > 0 ⇔ x ∊ ( −
∞, x
1 ) ∪ ( x
2 ; +
∞)
Oblicz drugą pochodną.
Funkcja jest wypukła dla takich x, że f ' '(x)>0.
21 gru 20:36