Centralne Twierdzenie Graniczne
Wercia321: Otrzymaliśmy wiarygodną informację, że pewna moneta jest niesymetryczna, co powoduje, że orzeł
wypada z prawdopodobieństwem p mniejszym niż 0, 35. Ile należy wykonać rzutów tą monetę, aby
mieć 95% pewności, że uzyskane wyniki pozwolą wyliczyć prawdopodobieństwo wypadnięcia orła
z dokładnością do 0.01?
Jak to zrobić ?
21 gru 18:10
Bleee:
Masz podane z czego skorzystać, więc w czym tkwi problem?
Jak brzmi centralne twierdzenie graniczne
21 gru 18:19
Wercia321: wiem ze szukam n, Sn= X1+....+Xn
P(Xi =1) =p <0.35
P(Xi =0) = 1−p
Czyli prawdopodobienstwo musi sie równac 0.95? A jak uwzglednić dokladość?
21 gru 18:26
Bleee:
Co to być centralne twierdzenie graniczne?
Czy Ty wiedzieć co to jest?
Ty musieć z tego skorzystać!
Potrafić?
21 gru 18:35
Wercia321: Wiem co to centralne twierdzenie graniczne ale nie umiem zastosowac tych danych do niego
dopiero zaczelismy przerabiac ten dział
21 gru 18:40
Bleee:
To napisz tutaj to twierdzenie
21 gru 18:43
Bleee:
Wraz z legenda
21 gru 18:45
Wercia321: Dla każdego x ∈R zachodzi równość: lim n→∞ P(Zn <= x) = Φ(x), gdzie Zn=Sn−n*E(Xi)/ sqrt(n)*σ
21 gru 18:48