Rachunek różniczkowy
Gruszka123: Wyznacz te wartości parametru m, dla których prosta y=m ma co najmniej dwa punkty wspólne z
wykresem funkcji :
y= x33 + x2
21 gru 15:20
Jerzy:

m ∊ [0,f(−2)]
21 gru 15:23
wredulus_pospolitus:
emmm Jerzy:
m=0 ∨ m = f(−2)
21 gru 15:25
Jerzy:
Cześć

Czemu tak twierdzisz ?
21 gru 15:27
Gruszka123: A jakiś sposób algebraiczny?
nie wiem, pochodna i ekstrema?
21 gru 15:27
Jerzy:
Tak, ekstrema lokalne i szkic wykresu.
21 gru 15:28
Jerzy:
Odpowiedź 15:25 byłaby dobra, gdyby prosta miała mieć dokładnie dwa punkty wspólne,
tutaj jest co najmniej dwa
21 gru 15:32
wredulus_pospolitus:
ach ... co najmniej

−−− za szybko czytam
21 gru 16:02
Gruszka123: Fajnie, dziękuję
21 gru 19:26