macierz transponowana
Paris: Hej, mam takie coś:
Czy istnieją macierze A,B ∊ Mn (R) dla n≥2 (tzn A i B są kwadratowe i minimum 2x2), takie, że
dla dowolnej macierzy kwadratowej X zachodzi równość AXB = Xt?
21 gru 15:18
Paris: ktos cos jakis pomysl?
21 gru 16:30
wredulus_pospolitus:
Dla macierzy M
2x2
Załóżmy, że jest to prawda i dla DOWOLNEJ macierzy X mamy:
AXB = X
t
niech X = I
wtedy:
AB = I ... więc B = A
−1 (czyli A,B są odwracalne)
skoro X jest dowolną macierzą, to niech X = B
wtedy:
AXB = ABB = IB = B
= B
t ⇔ I = B
t*B
−1 ⇔ B = B
t (analogicznie A = A
t)
więc wiemy, że:
A = B
−1
A = A
t
A
−1 = (A
−1)
t
AXB = X
t
XB = A
−1X
t
XB = BX
t
XB = B
tX
t
XB = (XB)
t
teraz:
i
ax = 0 ; dy = 0
cx = 1 ; by = 1
AXB
≠ X
t dla dowolnej macierzy X (patrz główna przekątna)
21 gru 17:10
wredulus_pospolitus:
Z pewnością jest jakiś łatwiejszy (szybszy) 'myk' w tym zadaniu, ale Algebry jakoś nigdy nie
lubiłem i nie czułem się tutaj komfortowo.
21 gru 17:13
Paris: hmmm okej dzieki. Widać masz doświadczenie w takich tematach, zrobiłem przez ten czas zupełnie
inaczej i 20x dłuższe rozwiązanie. W sumie sam warunek XB = (XB)t już nam rozwiązuje sprawę
bo wtedy mamy, że X musi być symetryczna. Dzięki bardzo.
21 gru 17:37
Bleee:
X nie musi być symetryczna... Wystarczy że główna przekątna ma te same wartości
Ale można było szybciej dojść do sprzeczności.
Przed wyznaczanie A robimy
Stad x=0
| | | |
Wieb B = | więc nie jest odwracalna |
| | |
21 gru 17:50
Bleee:
| | | |
Albo jeszcze bierzesz X = | i także y=0 powinno wyjść co już całkowicie |
| | |
dyskwalifikuje B
21 gru 17:51
Bleee: Ostatni wpis jest nie istotny
Bo przecież B = B
t więc x=y
21 gru 18:06