Włanosc Darboux. Zadanie z treścia.
Mati: Mam problem z zadankiem:
Uzasadnić, że jeżeli na dolnej stacji wyciągu jest bezwietrznie, a na górnej stacji wieje
wiatr z prędkością 10 m/s, to jadąc wyciągiem do góry natrafimy na miejsce, gdzie wiatr
wieje z prędkością 8 m/s.
Teoretycznie wydaje sie proste. Tak sobie wymyslilem ze skoro ten ruch jest ciagly i przdzial
jest "[dol, gora]" i wartosci f(dol) = 0 a f(gora) = 10. To z tw. Darboux ze f(dol) < f(gora)
to musi istniec takiec ze f(c) = 8.
Pytanie brzmi czy dobrze mysle i jak to jakos ladnie logicznie przedstawic.
Bede wdzieczny za kazda pomoc
21 gru 15:09
wredulus_pospolitus:
dobrze myślisz
21 gru 15:14
wredulus_pospolitus:
tylko w praktyce to wygląda inaczej − prędkość wiatru nie będzie tutaj funkcją ciągłą ...
wystarczy że na dole mamy teren zalesiony (osłonięty od wiatru) a później trafiamy od razu na
otwartą przestrzeń gdzie 'pizga' tak że się każdy chowa.
21 gru 15:16
Mati: No tak. Ale na szczęście tego nie trzeba uwzględniać xD
21 gru 15:25