granica
pfdr: Wyznacz granicę:
limn→−∞[(4x3−3x2+5x)/(4x−1)2]
20 gru 21:38
pfdr: Pomyłka, zamiast n powinno być x.
20 gru 21:38
x:
w liczniku mamy 4x
3 (w sensie najwyzszej potegi przy x)
w mianowniku bysmy mieli (4x)
2 = 16x
2
| | 4x3 | | x | |
zatem po skroceniu najwyzszych poteg |
| = |
| |
| | 16x2 | | 4 | |
skoro x−>
∞ to cala granica =
∞
oczywiscie caly zapis ma tylko pomoc wyjasnic,
a jezeli chodzi o formalny zapis to trzeba to ladnie zapisac
20 gru 21:46
pfdr: Ale x→ −∞, w takim razie cała granica = −∞
Pytałem, bo w książce jest odpowiedź +∞ przy x dążącym do −∞
20 gru 21:48
x: a, sory, nie zauwazylem
no tak czy owak zostaje x/4
skoro x−> −∞ to calosc → − ∞
20 gru 21:50
20 gru 21:53
pfdr: ok, dziękuję bardzo
20 gru 21:56