Logaryrmy
Ania: xlog32 = x12 +1
Patrząc na to od razu widać, że rozwiązanie to 9, ale nie wiem jak to zrobic krok po kroku.
20 gru 20:52
Adamm:
log32>1/2
xlog32 rośnie wolniej od x1/2+1 dla x∊(0, 1), ale szybciej dla x>1
ponieważ dla x∊[0, 1] nie ma rozwiązań, to jedyne rozwiązanie może być dla x>1
i faktycznie, jest to 9 (najlepiej po prostu to zauważyć)
20 gru 21:03
Ania: Ok, rozumiem. Myślałam, że da się to jakoś sensownie rozpisac. Dzieki za odpowiedz
20 gru 21:17
Eta:

x>0
y=x
log32−1
y=
√x
20 gru 21:50