równanie
student: Poczytałem o równaniach różniczkowych i mam takie równanie, które nie wiem jak rozwiązać:
20 gru 18:59
Jerzy:
Pytałeś o poradę.Zacznij od równań pierwszego stopnia.
20 gru 19:01
wredulus_pospolitus:
chłopie ... małymi krokami
a całki oznaczone masz w małym palcu
20 gru 19:02
student: A do tego potrzebne są całki?
20 gru 19:03
20 gru 19:06
wredulus_pospolitus:
powiem tak
bez pochodnych nie ogarniesz całek
bez całek (i pochodnych) nie ogarniesz równań różniczkowych
20 gru 19:08
student: Nie no, ja ogarniam całki
20 gru 19:10
Jerzy:
Zacznij od równania o rozdzielonych zmennych.
20 gru 19:14
student: A tu na tym forum są?
20 gru 19:17
jc: Na pewno Mariusz coś poradzi.
20 gru 19:19
student: To na początek coś łatwego
20 gru 19:20
Adamm:
y' = yx
20 gru 19:27
Mariusz:
To nawet nie jest jest równanie liniowe
Nie widzę jak sprowadzić do równania pierwszego rzędu
Można spróbować zapisać w postaci układu równań
Układ równań zapisać w postaci symetrycznej i szukać niezależnych całek pierwszych
Metoda postępowania zbliżona do tej dla równań cząstkowych
20 gru 19:27
20 gru 19:32
Mila:
Masz tam przykłady z rozwiązaniami.
20 gru 19:32
Mariusz:
Co do wyjściowego równania to jeśli uda ci się je zapisać w postaci układu równań
To możesz zapisać układ równań w postaci symetrycznej
| du | | dy | | dx | |
| = |
| = |
| |
| f1(x,y,u) | | f2(x,y,u) | | 1 | |
i szukać niezależnych całek pierwszych
Jednak znaleźć te całki pierwsze nie jest aż tak łatwo
20 gru 19:47
student: Adamm, y=0
20 gru 19:48
Adamm:
to jedno z rozwiązań, ale my szukamy wszystkich
20 gru 19:50
Mariusz:
To tylko jedno rozwiązanie
Jerzy we wpisie z
20 gru 2018 19:14
dał ci poradę
20 gru 19:51
wredulus_pospolitus:
student ... trywialne rozwiązanie pomijasz

y' = y*x
|y| = C
1*e
x2/2
y(x) = C
2*e
x2/2 ; C
2 ∊ R
20 gru 19:52
Mariusz:
Funkcje z y na jedną stronę równania a
funkcje z x na drugą stronę równania
i całkuj obustronnie
20 gru 19:52
Mariusz:
u=y'
| ydu | | dy | | dx | |
| = |
| = |
| |
| −3yu+4y2+x | | u | | 1 | |
Jak znaleźć dwie niezależne całki pierwsze tego układu ?
20 gru 20:05
student: czemu tam C wskoczyło przed ex2/2 ?
20 gru 20:25
Bleee:
Ln a = b + c
a = eb+c =eb*ec =eb*C1 (e do potęgi jakiejś stałej daje stała)
20 gru 20:36
Mariusz:
Jak z Vaxem ćwiczyłem równania trzeciego i czwartego stopnia to dość łatwo
się nauczył je rozwiązywać ba zdolny chłopak
Jak z zefem próbowałem ćwiczyć całki nieoznaczone to już przy całkach z funkcyj
wymiernych zrezygnował
Nie wiem czy gdybym spróbował z tobą przećwiczyć równania różniczkowe
czy byś już na początku wspólnej nauki nie zrezygnował
Mam gdzieś spisaną listę tematów i można by się nimi po kolei zająć
20 gru 21:52
student: Ja jestem bardzo chętny!
20 gru 21:56
Mariusz:
Tak jak już napisał Jerzy we wpisie
20 gru 2018 19:14
Trzeba zacząć od równań o rozdzielonych zmiennych
pod warunkiem że całki masz przećwiczone
Przy liczeniu całek oznaczonych miałeś wprowadzony wzór Leibniza na różniczkowanie
pod znakiem całki ?
Pewne rzeczy z rachunku różniczkowego i całkowego wielu zmiennych mogą się przydać
np w równaniach zupełnych czy przy wprowadzaniu rachunku operatorowego
Z algebry przydałyby się liczby zespolone
oraz rachunek macierzowy do sprawnego rozwiązywania układów równań liniowych
Do układów równań różniczkowych liniowych o stałych współczynnikach przydaje się też
liczenie wartości i wektorów własnych
20 gru 22:10
student: No jakieś tam całki umiem liczyć, a ten wzór Leibniza to nie wiem czy miałem, nie wiem o który
chodzi
20 gru 22:27
20 gru 22:29
student: to chodzi o to, że na przykład całka z sint dt od 1 do x2 po x to 2xsin(x2) ?
20 gru 22:37
Adamm: tak
20 gru 22:39
student: A no to miałem wtedy
20 gru 22:40
20 gru 23:20
Adamm: równania różniczkowe ci się przydadzą jeśli idziesz na kierunek techniczny
20 gru 23:24
Mariusz:
Adam ja temu zefowi dałem taki schemacik
1. Dzielenie pisemne licznika przez mianownik
(Dostajemy wtedy sumę wielomianu i funkcję wymierną właściwą)
| | L(x) | | R(x) | |
∫ |
| dx=∫W(x)dx+∫ |
| dx |
| | M(x) | | M(x) | |
2. Wydzielenie części wymiernej całki
| | R(x) | | R1(x) | | R2(x) | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | M(x) | | M1(x) | | M2(x) | |
M
2(x) ma te same pierwiastki co M(x) tyle że pojedyncze
M(x)=M
1(x)M
2(x)
Liczniki R
1(x) oraz R
2(x) znajdujemy metodą współczynników nieoznaczonych
przyjmując że
deg R
1(x) < deg M
1(x)
deg R
2(x) < deg M
2(x)
Mianowniki M
1(x) oraz M
2(x) można znaleźć także bez rozkładu mianownika M(x)
na czynniki
Liczymy NWD(M(x),M'(x)) biorąc kolejne reszty z dzielenia
3. Stosujemy rozkład na sumę ułamków prostych jednak
po zrealizowaniu pierwszego i drugiego punktu mamy pewność że pierwiastki mianownika
są pojedyncze i odrobinę łatwiej rozłożyć mianownik na czynniki
Starałem się do niego pisać w podobny sposób jak u Krysickiego
i Włodarskiego − najpierw minimum teorii później przykłady
które nazywacie gotowcami a na koniec dawałem
zadania do samodzielnego rozwiązania
21 gru 00:17
Adamm:
Teoria tak na początek może zwykłego człowieka przestraszyć.
Trzeba od razu rzucić przykładem, potem ewentualnie teoria
21 gru 00:27
Mariusz:
Adaś pamiętasz jeszcze jak u ciebie w szkole gdy jeszcze byłeś
uczniem wyglądały lekcje ?
Pewnie tak bo kończyłeś szkołę później niż ja
Starałem się przedstawić mu dany temat
w taki sposób aby przypominał lekcje takie jakie pamiętałem ze szkoły
21 gru 00:33
Adamm:
W liceum.
Nauczyciel tłumaczył głównie metodę, zwłaszcza na przykładach,
nie zagłębiał się w zbędne szczegóły.
Czasami podał jakąś ogólną regułę, jak te na rozwiązania równań postaci
sinα = sinβ czy cosα = cosβ
Dodam że był matematykiem (tzn. po studiach matematycznych)
21 gru 00:56
Adamm:
Inaczej też jest przez tekst, słownie, inaczej obrazowo
Każdy odbiera informację wolniej lub szybciej w zależności od tego w jaki
sposób są mu przekazywane
Niektórzy to się nawet uczą przez dotyk
21 gru 01:01
student: To co mam zrobić?
21 gru 12:49
PW: Umówić się z dziewczyną. Pójdźcie do kina albo do teatru. Można do opery, ale to nudne jak
równania różniczkowe.
Powtórz dobrze to co już było − czeka cię egzamin (będą dowody!), niech to nie będzie
rozczarowanie.
Jeżeli tak bardzo nęcą cię równania różniczkowe to po sesji kup książkę, w której rzecz jest
wyłożona od początku i studiuj, a nie szukaj w internecie szybkich sztuczek.
Zauważ, że jest to forum dla gimnazjalistów i licealistów − taka była intencja założyciela. Nie
szukaj tu porad jak rozwiązywać równania różniczkowe.
21 gru 13:33
student: Ale przecież równania różniczkowe są bardzo ciekawe
21 gru 14:28
student: gdzie jest Mariusz? Miał mnie uczyć
21 gru 17:17
ite: może skorzystał z rady PW i jest w kinie ?
21 gru 17:35
ite: Albo w teatrze.
Tutaj polecam "Lekcję" Ionesco. Jest to sztuka o korepetytorze, który pozbawia życia niemogącą
się nauczyć matematyki dziewczynę.
21 gru 17:38
student: Chętnie bym obejrzał

Pewnie jakaś komedia
21 gru 18:01
ite: Ionesco to teatr absurdu.
Na szczęście w życiu takie sytuacje się nie zdarzają.
21 gru 18:06
Mariusz:
Przeglądałem też jak amerykańcy kręcą filmiki o równaniach pierwszego rzędu
i klasyfikują je w ten sposób
1. Równania różniczkowe o rozdzielonych zmiennych
i równania sprowadzalne do równania o rozdzielonych zmiennych np podstawieniem
2. Równania różniczkowe liniowe
i równania sprowadzalne do równania liniowego
podstawieniem − jak w przypadku Bernoulliego i Riccatiego
(z tym że w przypadku Riccatiego jest tak że gdy znamy całkę szczególną
to możemy sprowadzić równanie do liniowego pierwszego rzędu
a w przypadku gdy nie znamy całkę szczególnej to możemy sprowadzić je jedynie
do liniowego drugiego rzędu ale wtedy znacznie trudniej się je całkuje)
przez wprowadzenie parametru − jak w przypadku równania Lagrange−Clairaut
3. Równania różniczkowe zupełne
i sprowadzalne do zupełnego za pomocą czynnika całkującego
Czynnik całkujący łatwo znaleźć gdy jest on zależny tylko od jednej zmiennej
W przypadku równania liniowego może trochę niepotrzebnie używają czynnika całkującego
Bernoulli zakładał że rozwiązanie jest w postaci iloczynu dwóch funkcji
Trochę zastanawiam się w jaki sposób mu przedstawić te równania różniczkowe
21 gru 18:35
student: Teraz wiem, że jeżeli mamy równanie:
y' + f(x)y = 0
to y = Ce−F(x), gdzie F(x) = ∫f(x)dx
21 gru 18:40
Jerzy:
I brawo,zaczynaj tą przygodę od podstaw.Teraz poćwicz uzmiennianie stałej C.
21 gru 18:43
student: Nie nie, teraz jest o rozwiązaniu takiego równania:
y' + f(x)y = g(x)
21 gru 18:44
Jerzy:
Tak, to równanie pierwszego stopnia niejednorodne i zaczynasz od rozwiązania jednorodnego: y' +
f(x)y = 0
21 gru 18:47
student: Jeżeli y1 jest rozwiązaniem równania y' + f(x)y = 0, oraz
y2 jest rozwiązaniem równania y' + f(x)y = g(x), to
y1 + y2 także jest rozwiązaniem równania y' + f(x)y = g(x)
21 gru 18:48
student: Dowód:
(y1 + y2)' = f(x)(y1 + y2) = (y1' + f(x)y1) + (y2' + f(x)y2) = 0 + g(x) = g(x)
21 gru 18:49
student: zamiast pierwszego znaku równości powinien być "+"
21 gru 18:50
Jerzy:
Rozwiąż konkretny przykład: y' − 2y = x2
21 gru 18:58
Mariusz:
Równanie różniczkowe o rozdzielonych zmiennych to takie które możesz zapisać w postaci
Zakładając że g(y) ≠ 0
dzielisz obustronnie przez g(y)
i mnożysz obustronnie przez dx
a następnie całkujesz obustronnie
Po obustronnym scałkowaniu sprawdzasz czy przez to założenie g(y) ≠ 0
nie straciłeś jakichś rozwiązań a następnie dajesz odpowiedź
Przykład
ydy=−xdx
2ydy=−2xdx
y
2=−x
2+C
y
2+x
2=C
Rozwiązanie równania w postaci uwikłanej to
y
2+x
2=C
21 gru 18:59
student: y' − 2y = x
2
y = ax
2 + bx + c
2ax + b − 2ax
2 − 2bx − 2c ≡ x
2
−2ax
2 + x(2a − 2b) − 2c + b ≡ x
2
| ⎧ | −2a = 1 | |
| ⎨ | 2a − 2b =0 |
|
| ⎩ | −2c + b =0 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y = − |
| x2 − |
| x − |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
∫−2dx = −2x + C
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Zatem y = − |
| x2 − |
| x − |
| + Ce2x |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
21 gru 19:10
student: Dobrze?
21 gru 19:10
Jerzy:
Miałeś zastosować metodę uzmienniania stałej, czyli najpierw rozwiązujesz równanie: y' − 2x = 0
21 gru 19:15
student: Nie miałem jeszcze tego
21 gru 19:16
student: Nie wiem jak tak sie robi
21 gru 19:27
Mariusz:
y'+P(x)y=Q(x)
Zakładamy że rozwiązanie jest w postaci
y=u(x)v(x)
i wstawiamy do równania
u'(x)v(x)+u(x)v'(x) +P(x)u(x)v(x)=Q(x)
u'(x)v(x)+u(x)v'(x) +P(x)u(x)v(x)−Q(x)=0
u'(x)v(x)+u(x)(v'(x)+P(x)v(x))−Q(x)=0
Zakładamy że
v'(x)+P(x)v(x)=0
v'(x)=−P(x)v(x)
ln|v|=−∫P(x)dx
v(x)=e
−∫P(x)dx
u'(x)v(x)+u(x)(v'(x)+P(x)v(x))−Q(x)=0
u'(x)e
−∫P(x)dx−Q(x)=0
u'(x)e
−∫P(x)dx=Q(x)
u'(x)=Q(x)e
∫P(x)dx
u(x)=∫Q(x)e
∫P(x)dxdx
21 gru 19:39
Mariusz:
@Jerzy:
Zastosował metodę przewidywania która sprawdza się przy równaniach
liniowych ostałych współczynnikach przy czym część niejednorodna musi być określonej postaci
21 gru 19:49
Jerzy: Zgoda @Mariusz, ale chyba zaczął od czytania o metodzie uzmienniania stałej,więc niech najpierw
to przećwiczy.
21 gru 20:36
student: Nie czytałem jeszcze o tej metodzie
21 gru 20:42
Jerzy:
No to poczytaj i wracając do przykładu 18:58 zacznij od rozwiązania: y' − 2y = 0
21 gru 20:54
student: no to y = Ce2x
21 gru 20:57
Mariusz:
@student
Przeczytaj mój wpis z 21 gru 2018 19:39
Tam masz sposób rozwiązywania po kolei
21 gru 22:28
student: Tak już rozumiem ten sposób
21 gru 22:30
Mariusz:
y' − 2y = x
2
y=uv
y'=u'v+uv'
u'v+uv'−2uv=x
2
u'v+u(v'−2v)=x
2
v'−2v=0
v'=2v
ln|v|=2x
v=e
2x
u'v=x
2
u'e
2x=x
2
u'=x
2e
−2x
| | 1 | |
∫x2e−2xdx=− |
| x2e−2x+∫xe−2xdx |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫x2e−2xdx=− |
| x2e−2x+(− |
| xe−2x+ |
| ∫e−2x) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫x2e−2xdx=(− |
| x2− |
| x− |
| )e−2x+C |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
u=(− |
| x2− |
| x− |
| )e−2x+C |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
y=uv
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y=((− |
| x2− |
| x− |
| )e−2x+C)e2x |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y=− |
| x2− |
| x− |
| +Ce2x |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
21 gru 22:41
Mariusz:
Po prostu ja na początku rozwiązywania nic nie zakładałem o funkcji v(x)
w trakcie obliczeń wyszło że musi być to całka szczególna równania liniowego jednorodnego
We wpisie z 21 gru 2018 19:39
masz tak naprawdę opisaną metode uzmiennienia stałej
21 gru 22:46
student: | | v' | |
czemu z |
| = 2 jest przejście na ln|v| = 2x ? |
| | v | |
Rozumiem, że całkujesz obustronnie, ale według mnie przejrzyściej jest to napisać tak:
ln|v| = 2x
21 gru 22:50
Mariusz:
Następne równanie liniowe chyba już sam rozwiążesz ?
21 gru 22:51
student: No jasne
21 gru 22:52
Mariusz:
Tak by to było , trochę to skróciłem
21 gru 22:52
Mariusz:
Ja mógłbym ci jedynie podrzucić jakieś równanie ze zbioru zadań takiego
jak Krysicki i Włodarski czy Filippow bo wymyślić od razu takie równanie
które by się łatwo całkowało ...
21 gru 22:57
student: Żadna całka mi nie jest straszna
21 gru 23:00
student: Teraz mam temat który po angielsku sie nazywa "Exact Differential Equations"
21 gru 23:10
Adamm: to są równania różniczkowe zupełne
21 gru 23:13
Mariusz:
Rozwiąż równanie
(2x+1)y'=4x+2y
21 gru 23:30
Mariusz:
Ja uważam że za szybko chcesz iść
a przećwiczenie równań o rozdzielonych zmiennych i liniowych
no i co z równaniami sprowadzalnymi do równań o
rozdzielonych zmiennych
i do równań liniowych
21 gru 23:33
Mariusz:
Masz równanie
M(x,y)dx+N(x,y)dy=0
Z twierdzenia Schwarza wiesz że pochodne mieszane są równe
(tak na dobrą sprawę masz jeszcze dodatkowe założenia
które muszą być spełnione aby były równe)
stąd masz warunek na równanie zupełne
Gdy ten warunek jest spełniony rozwiązujesz układ równań
wtedy F(x,y)=C
jest rozwiązaniem równania w postaci uwikłanej
Jednak uważam że powinieneś przećwiczyć wcześniejsze równania
21 gru 23:46
student: Może te sprowadzalne będą później ale nie wiem
22 gru 16:08
Mariusz:
21 gru 2018 18:59
W tym wpisie masz jak rozwiązywać równania o rozdzielonych zmiennych
21 gru 2018 19:39
W tym wpisie masz jak rozwiązywać równania liniowe
21 gru 2018 23:46
W tym wpisie masz jak rozwiązywać równania zupełne
Ćwiczyłeś już rozwiązywanie równań zupełnych ?
22 gru 16:17
student: Jeszcze nie, ale zaraz sie naucze
22 gru 16:25
student: Musze wiedzieć co to są pola wektorowe
22 gru 17:45
Adamm:
Pole wektorowe to funkcja z Rn w Rn
22 gru 17:55
Adamm:
niektóre równania można sprowadzić do równań zupełnych, mnożąc je przez tak zwany
czynnik całkujący
22 gru 17:56
student: Te równania zupełne chyba rzadko się zdarzają?
22 gru 18:43
Mariusz:
Tak jak Adam napisał czasami możesz pomnożyć równanie przez tzw czynnik całkujący
Czynnik całkujący najłatwiej znaleźć gdy zależy tylko od jednej zmiennej
Rozwiąż równanie
2y(x2−y+x)e2xdx+(x2−2y)e2xdy=0
22 gru 18:58
Mariusz:
Zacznij od tego co jest twoim M(x,y) oraz N(x,y)
| | δM | | δN | |
Sprawdź czy zachodzi |
| = |
| |
| | δy | | δx | |
Rozwiąż układ równań
22 gru 19:12
student: 2y(x2−y+x)e2x + (x2−2y)e2xy' = 0
fx = 2y(x2−y+x)e2x
f(x,y) = ∫(2y(x2−y+x)e2x)dx + g(y)
I teraz to muszę scałkować?
22 gru 19:16
student: fy = (x2−2y)e2x
f(x,y) = ∫(x2−2y)e2x
na końcu tej całki wtedy dodaję h(x) i tam też wtedy po obliczeniu całki dodaje g(y)
22 gru 19:19
Mariusz:
Tak, zrób to co napisałeś
Później twoja funkcja f(x,y)
musi spełniać także drugie równanie
22 gru 19:19
Adamm:
najlepiej to od razu wziąć pochodną po igreku ze wzoru Leibniza
22 gru 19:19
student: f(x,y) = ∫[(x2−2y)e2x]dy
22 gru 19:20
student: Chyba lepiej zacząć od całki z fy ?
22 gru 19:22
Mariusz:
Możesz też w ten sposób że najpierw całkujesz pierwsze równanie względem x
później całkujesz drugie równanie względem y
a następnie wyznaczasz funkcje pełniące rolę stałych całkowania
22 gru 19:23
Mariusz:
... albo tak jak zasugerował Adam wybierasz sobie jedno równanie z układu równań
całkujesz je aby otrzymać funkcję F
a następnie różniczkujesz funkcję F i wyznaczasz funkcję pełniącą rolę stałej całkowania
tak aby równanie którego nie wybrałeś także było spełnione
22 gru 19:33
student: wyszło mi, że
f(x,y) = x2e2xy − y2e2x + g(y)
f(x,y) = x2e2xy − y2e2x + h(x)
co to oznacza?
22 gru 19:38
student: g(y) = h(x) = 0 ?
22 gru 19:39
student: x2e2xy − y2e2x = C
22 gru 19:49
Mariusz:
Tak, odpowiedź jest poprawna
22 gru 19:57
student: No to nie jest to takie trudne
22 gru 19:59
Mariusz:
Tak na dobrą sprawę to
g(y)=C1
ale także
h(x)=C1
22 gru 19:59
Mariusz:
Tak ale pisząc że powinieneś przećwiczyć także wcześniejsze równania
miałem na myśli też to abyś się później nie pogubił w tych równaniach
22 gru 20:02
student: Wiem, ale przy rozwiązaniu daje C.
22 gru 20:05
Mariusz:
Rozwiązując to równanie poszedłeś trochę na skróty bo nie
sprawdziłeś czy aby na pewno jest zupełne
Nie zaszkodzi też wypisać dane i dopasować je do podanego schematu
22 gru 20:06
Mariusz:
(2−9xy2)xdx+(4y2−6x3)ydy=0
22 gru 20:11
student: Mam napisane, że równanie postaci P(x,y) + Q(x,y)y' = 0 jest zupełne jeśli P(x,y) i Q(x,y)
reprezentują gradient funkcji f.
22 gru 20:21
student: Wtedy funkcja f nazywa się po angielsku "potential function"
i f(x,y) = C jest rozwiązanie równania
22 gru 20:23
Adamm:
Nie wiem po co używać angielskich słów w tym przypadku.
f nazywa się potencjałem pola wektorowego (P, Q)
22 gru 20:29
student: Nie wiedziałem jak to się nazywa po polsku
22 gru 20:35
Mariusz:
Adam a to przy pewnych założeniach nie lepiej wyjść z twierdzenia Schwarza
aby otrzymać warunek na równanie zupełne ?
22 gru 20:53
Adamm:
To jest w gruncie rzeczy to samo
22 gru 20:58
student: | | d2f | | d2f | |
Czemu jeśli f(x,y) jest funkcją, to |
| = |
| ? |
| | dxdy | | dydx | |
22 gru 21:01
22 gru 21:02
Mariusz:
Dlatego pisałem o tych pewnych założeniach
Na wikipedii napisali o istnieniu i ciągłości pochodnych mieszanych
22 gru 21:11
student: Nie trzeba robić tego założenia, po prostu przy rozwiązywaniu wyszła by mi sprzeczność
22 gru 21:19
Mariusz:
Ale wtedy niepotrzebnie byś rozwiązywał równanie
Jak chcesz jeszcze poćwiczyć to
(2−9xy
2)xdx+(4y
2−6x
3)ydy=0
2x(1+
√x2−y)dx−
√x2−ydy=0
| | x | | (x2+1)cos(y) | |
( |
| +2)dx+ |
| dy=0 |
| | sin(y) | | cos(2y)−1 | |
22 gru 21:26
student: | | d2f | | d2f | |
A jeśli |
| ≠ |
| , to czym jest f(x,y) ? |
| | dxdy | | dydx | |
22 gru 21:29
student: Twierdzenie Greena może się przydać przy wyznaczaniu tej potencjalnej funkcji
22 gru 21:42
Mariusz:
Twierdzenie Greena zamienia ci całkę krzywoliniową na podwójną
przy pewnych założeniach więc nie widzę jak mogłoby ci się ono przydać
22 gru 21:51
Mariusz:
Według mnie założenia twierdzenia Schwarza muszą być spełnione aby
zachodził warunek na równanie zupełne i aby
| | dy | |
równanie P(x,y)+Q(x,y) |
| =0 można było nazwać zupełnym |
| | dx | |
22 gru 21:56
student: Mam napisane, że jeśli pamiętam twierdzenie Greena to powinienem być w stanie skonstruować
funkcję f, mając dane, że Py = Qx
P(x,y) + Q(x,y)y' = 0
22 gru 22:01
Mariusz:
No to pokaż jak użyć tego twierdzenia Greena na jednym z trzech powyższych przykładów
22 gru 22:17
student: No właśnie tego nie miałem, myślałem że ty coś o tym wiesz
22 gru 22:30
Mariusz:
Ja z twierdzenia Schwarza dostaję warunek na równanie zupełne
a funkcje F(x,y) dostaję z układu równań który masz z tego że
potraktowałeś lewą stronę równania jako różniczkę zupełną
22 gru 22:53
student: A jak znajdywać czynnik całkujący?
22 gru 22:57
Mariusz:
Wybierasz sobie postać czynnika całkującego jakiego poszukujesz i wracasz do tego
warunku na równanie zupełne który otrzymałeś z twierdzenia Schwarza
ale
i dalej korzystasz z pochodnej iloczynu bądź liniowości pochodnej
Tyko musisz zdecydować w jakiej postaci szukasz tego czynnika
Na początek proponuję szukać czynnika zależnego od jednej zmiennej
bo najłatwiej go znaleźć
22 gru 23:08
student: A jest jakaś zależność kiedy będzie czynnik zależny od jednej zmiennej a kiedy od dwóch?
22 gru 23:16
Mariusz:
| | δμP | | δμQ | |
Rozwiąż równanie |
| = |
| |
| | δy | | δx | |
przyjmując że μ(x,y)=φ(x)
a następnie przyjmij że μ(x,y)=φ(y)
22 gru 23:21
student: A skąd mam wiedzieć jak mam dane równanie to czy próbować rozdzielić zmienne czy potraktować
jako równanie zupełne i szukać czynnika?
22 gru 23:33
student: Bo na pierwszy rzut oka to te równania niewiele się różnią
22 gru 23:34
Mariusz:
Masz iloczyn dwóch funkcji
Spróbuj od tego wyjść i skorzystaj z pochodnej iloczynu
22 gru 23:41
Mariusz:
Wrzuć tutaj obliczenia abym mógł je sprawdzić
22 gru 23:44
Adamm:
Twierdzenie Green'a bazuje na potencjałach pól wektorowych,
więc coś ci w kościele dzwoni, ale raczej nie tym
22 gru 23:51
Adamm:
Co z kolei bazuje na Twierdzeniu Schwarza.
Jeśli chodzi o sposób, to proponuję najpierw sprawdzić czy równanie
jest o zmiennych rozdzielonych, niż szukać czynnika całkującego
22 gru 23:56
Mariusz:
Adam on teraz chce wyprowadzić warunek na czynnik całkujący
więc poradziłem mu aby zaczął od czynnika zależnego tylko od jednej zmiennej
i podczas tego wyprowadzania skorzystał z pochodnej iloczynu
22 gru 23:56
Mariusz:
Co do równania o rozdzielonych zmiennych to pisałem że zbyt szybko idzie z materiałem
23 gru 00:03
Adamm:
@Mariusz
Wiem, mówiłem o 21:42, gdy student mówił że twierdzenie Green'a może się tutaj przydać.
Chodziło o to żeby nie bawić się w tw. Green'a, i skorzystać z tw. Schwarza tak
jak pisałeś wcześniej
23 gru 00:05
Mariusz:
Twierdzenie Greena to chyba jest stosowane do zamiany całki krzywoliniowej
na całkę podwójną (oczywiście przy pewnych założeniach)
Warunek na to aby całka nie zależała od drogi całkowania podobnie wygląda
do warunku na różniczkę zupełną ale nie jest to tak do końca to samo
23 gru 00:14
Adamm:
Tak naprawdę to warunku na różniczkę zupełną używa się w jednym z dowodów
twierdzenia Green'a.
Więc nie tylko podobnie wygląda, ale jedno pociąga za sobą drugie
23 gru 00:20
Mariusz:
O twierdzeniu Greena student ma u Lei od str 369
23 gru 00:39
Tojatpy: Popieprzone to jakies#!##!
Ide jednak na humana
23 gru 02:52
Mariusz:
Spójrz na wpisy
21 gru 18:59
21 gru 2018 19:39
21 gru 2018 23:46
Pierwszy wymieniony wpis to równania o rozdzielonych zmiennych
Drugi wymieniony wpis to równania liniowe
Trzeci wymieniony wpis to równania zupełne
Teraz równania pierwszego rzędu starasz się sprowadzić do
jednego z tych równań
23 gru 05:17
Mariusz:
| | dy | |
Równania pierwszego rzędu możesz zapisać w postaci F(x,y, |
| )=0 |
| | dx | |
23 gru 05:23
student: No to jak mam sprowadzić do równania zupełnego to szukam czynnika. A do pozostałych jak
sprowadzić?
23 gru 09:44
Mariusz:
Do równania o rozdzielonych zmiennych sprowadzasz równania podstawieniami
Do równania liniowego sprowadzasz głównie podstawieniami
chociaż czasem zadziała wprowadzenie parametru
Do równania zupełnego sprowadzasz czynnikiem całkującym
| δμ(x,y)P(x,y) | | δμ(x,y)Q(x,y) | |
| = |
| |
| δy | | δx | |
Jak chcesz szukać czynnika całkującego zależnego od jednej zmiennej to
zakładasz że μ(x,y)=φ(x)
albo μ(x,y)=ψ(y)
| δφ(x)P(x,y) | | δφ(x)Q(x,y) | |
| = |
| |
| δy | | δx | |
dla czynnika zależnego tylko od x
oraz
| δψ(y)P(x,y) | | δψ(y)Q(x,y) | |
| = |
| |
| δy | | δx | |
dla czynnika zależnego tylko od y
Zauważ że w tym równaniu masz iloczyn funkcji
więc rozwiązując powyższe równanie skorzystaj z pochodnej iloczynu
23 gru 10:01
student: To teraz równania drugiego rzędu?
23 gru 14:12
Mariusz:
Za szybko chcesz iść
Jeszcze nie opanowałeś równań pierwszego rzędu
23 gru 14:23
student: To co mi jeszcze zostało z pierwszego rzędu?
23 gru 14:27
Jerzy:
Rozwiązać przynajmniej 50 przykładów różnego rodzaju równań pierwszego stopnia.
23 gru 14:29
student: Już rozwiązałem co najmniej po jednym z każdego rodzaju, więc to chyba powinno wystarczyć
23 gru 14:33
student: Nawet rozwiązałem równanie z egzaminu z poprzedniego roku i nie sprawiło mi to żadnych
problemów
23 gru 14:34
Mariusz:
Właśnie nic nie przećwiczył poza tym o sprowadzaniu równań pierwszego rzędu
do równań o rozdzielonych zmiennych , liniowych , zupełnych tylko mu wspomniałem
23 gru 14:37
Mariusz:
Tylko nie pokazujesz obliczeń abyśmy mogli je sprawdzić
Po jednym przykładzie to trochę mało
23 gru 15:04
student: To mogę teraz zrobić jakieś
23 gru 15:05
Jerzy: y' + xy = xy3
23 gru 15:09
student: y' = x(y
3 − y)
| A | | B | | C | | 1 | |
| + |
| + |
| ≡ |
| |
| y | | y−1 | | y+1 | | y(y−1)(y+1) | |
A(y−1)(y+1) + By(y+1) + Cy(y−1) ≡ 1
y=0: −A = 1 ⇒ A = −1
| | −1 | | | | | |
∫( |
| + |
| + |
| )dy = ∫xdx |
| | y | | y−1 | | y+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−ln|y| + |
| ln|y−1| + |
| ln|y+1| = |
| x2 + C |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
coś z tym jeszcze zrobić?
23 gru 15:24
Jerzy:
Poczytaj n/t równania różniczkowego Bernoulliego.
23 gru 15:29
Mariusz:
Właśnie to jest przykład jednego z równań sprowadzalnych do równania liniowego
23 gru 15:40
student: No ale sobie rozdzieliłem przecież
23 gru 15:42
Jerzy: Źle dobrałem przykład.
23 gru 15:43
Mariusz:
student zauważył że jest to też równanie o rozdzielonych zmiennych
Skorzystaj z własności logarytmu
Potraktuj obie strony równania jako argument funkcji ex
i wyznacz y
23 gru 15:45
Mariusz:
Zasugerowałem się sposobem jaki zaproponował Jerzy
Rozdzielenie zmiennych to oczywiście dobry pomysł
23 gru 15:47
Jerzy:
Racja Mariusz,ale podstawienie: z = y−2 chyba upraszcza rozwiązanie.
23 gru 15:51
Mariusz:
Przy rozdzieleniu zmiennych występują dwa całkowania
a tutaj po podstawieniu masz rozwiązanie równania jednorodnego (czyli rozdzielenie zmiennych)
i uzmiennienie stałej
23 gru 15:57
student: To wtedy będzie:
−2ln|y| + ln|y−1| + ln|y+1| = x
2 + C
| | |y−1|*|y+1| | |
ln( |
| ) = x2 + C |
| | |y|2 | |
23 gru 16:15
student: a jak rozwiązać takie równanie:
| | dy | | dy | |
( |
| )5 − x |
| + y = 0 |
| | dx | | dx | |
23 gru 18:28
Mariusz:
Równanie Lagrange−Clairaut
Różniczkujesz stronami , wprowadzacz parametr itp
24 gru 03:59