Należy rozłożyć w(x) stopnia 2-go na czynniki, bardzo proszę o pomoc.
Basia: Bardzo proszę o wskazówkę, jak rozłożyć ten W(x):
p2 + 7pq − 18 q2
Dziękuję bardzo.
20 gru 18:55
wredulus_pospolitus:
nie bardzo rozumiem
w(x) = p
2 + 7pq − 18q
2 
tak

to gdzie tu 'x'
20 gru 18:57
wredulus_pospolitus:
sposób I:
7 = 2*3.5
p2 + 2*p*(3.5q) + 12.25q2 − 30.25q2 =
= (p + 3.5q)2 − (5.5q)2 = (p + 3.5q − 5.5q)(p + 3.5q + 5.5q) = (p − 2q)(p + 9q)
20 gru 18:59
wredulus_pospolitus:
sposób II:
−18 = (−2)*9 = 2*(−9) = (−3)*6 = 3*(−6)
zauważamy, że: (−2) + 9 = 7
więc:
p2 + 7pq − 18q2 = (p −2q)(p +9q)
20 gru 19:01
Basia: Pięknie dziękuję i przepraszam za tego iksa. Oczywiście powinnam napisać W(p,q).
Dzięki serdeczne
20 gru 19:10