Obliczanie nierówności (kwadratowej), sprawdzanie obliczeń
LUKI332: Możecie zobaczyć czy to dobrze zrobiłem, polecenie rozwiąż nierówność :
(x−5)
2−5|x−5|+6≥0
Założyłem że |x−5|=t, |x−5|
2=(x−5)
2
Czyli : t
2−5t+6≥0
Δ=1
x1=2
x2=3
x∊{2,3}={x∊R, (x−5)
2−5|x−5|+6≥0}
Czy to jest dobrze zrobione ponieważ zaeanje jest na 6 pkt, a tak mało napisałem
20 gru 17:05
PW: No nie, przecież policzyłeś, że t=2 lub t=3, a miałeś policzyć x.
20 gru 17:11
wredulus_pospolitus:
a po drugie ... zupełnie nie rozumiem Twojej ostatniej linijki
20 gru 17:12
PW: Prostuję (bo to jest nierówność): policzyłeś, że t≤2 lub t≥3.
20 gru 17:12
LUKI332: Ale teraz jak obliczyć x? Oto jest pytanie
20 gru 17:22
LUKI332: Z tych danych co mam?
20 gru 17:24
wredulus_pospolitus:
z tego co wyliczyłeś to:
t∊<0;2> u <3;+∞)
|x−5| ∊<0;2> u <3;+∞)
(x−5) ∊(−∞ ; −3> u <−2;2> u <3;+∞)
x ∊(−∞ ; −3+5> u <−2+5 ; 2+5 > u <3+5;+∞)
czyli:
x ∊(−∞ ; 2> u < 3 ; 7 > u < 8;+∞)
20 gru 17:30
Mila:

1)
Rozwiązałabym standardowo, w przedziałach.
|x−5|=x−5 dla x≥5
wtedy mam nierówność:
(x−5)
2−5(x−5)+6≥0
x
2−10x+25−5x+25+6≥0
x
2−15x+56≥0
Δ=225−4*56=225−224
x=7 lub x=8
[x≤7 lub x≥8 ] i x≥5⇔
∞).html">
x∊<5,7>∪<8,∞)
2) |x−5|=−x+5 dla x<5
wtedy mamy nierówność:
(x−5)
2−5(−x+5)+6≥0
x
2−10x+25+5x−25+6≥0
x
2−5x+6≥0
x
1=2 lub x
2=3
[x≤2 lub x≥3] i x<5
x≤2 lub x∊<3,5)
============
odp.
x∊(−∞,2)∪<3,7>∪<8,∞)
==================
20 gru 17:46
LUKI332: Dziękuję bardzo wam
20 gru 18:10