kąty
sied:

Jak obliczyc kąty w tym trójkącie prostokątnym(czerwonym) bez trygonometrii.
20 gru 16:29
sied: ok juz wiem
20 gru 16:35
PW: Druga przyprostokątna niech ma długość "z".
Z twierdzenia Pitagorasa
z2+y2=(2x+y)2
z2+y2=4x2+4xy+y2
z2=4x(x+y).
Równość
h2=x(x+y)
spełnia wysokość h opuszczona na przeciwprostokątną. Wobec tego mamy
z2=4h2
z=2h.
Trójkąt prostokątny o przyprostokątnej h i przeciwprostokatnej 2h jest "połową trójkata
równobocznego", a więc ma kąty 60° i 30°.
20 gru 16:46
wredulus_pospolitus:
PW ... ja wiem, że ja starej daty jestem (a teraz w szkole mają 'trygonometrię bez sinusów' )
... ale czy wniosek nie jest po prostu wykorzystaniem trygonometrii
20 gru 16:51
PW:

W szkole podstawowej robią to tak:
− w trójkącie równobocznym jest 60°, 60°, 60°, a więc po podzieleniu na dwa przystające
trójkąty za pomocą wysokości dostajemy trójkąty prostokątne o kątach 60° i 30°.
20 gru 16:59
PW: ... i dlatego dążyłem do pokazania, że jest tam trójkąt prostokatny o przyprostokątnej h i
przeciwprostokątnej 2h.
20 gru 17:01
an:

3β=90
o
β=30
o
20 gru 23:41
Eta:
"czerwony" to "x" czy "y" czy jeszcze coś innego?

Takie kolory na tym rysunku tylko ...."zamulają "zadanie
20 gru 23:49
Eta:

3β=90
o ⇒
β=30o to
α=60
o
20 gru 23:56
an: czerwone to "dorysowane", są tam po prostu trzy podobne trójkąty, czy tego nie widać
20 gru 23:57
Eta:
A teraz "widać" ?
20 gru 23:59
Eta:
Rysunek w zadaniach z geometrii ..to połowa sukcesu
powinien być przejrzysty ( nie lubię bohomazów !
Pozdrawiam
21 gru 00:01
Eta:
Mało że podobne ... to są przystające trójkąty
21 gru 00:02
an:
Robienie rysunków jest tu mało precyzyjne, trudne i skomplikowane .
Eta i Mila podziwiam Was za zaangażowanie na tym forum, podejrzewam,
że jesteście nauczycielkami ciekawi mnie czy pozwalałyście uczniom "ściągać" bo tu to robicie.
Moim zdaniem sztuką jest kimś tak pokierować, aby w jak największym stopniu sam rozwiązał
zadanie, a Wy robicie to tak jakbyście chciały pokazać, która jest szybsza, a przecież chyba
nikt nie ma tu wątpliwości co do Waszej wiedzy.
POZDRAWIAM
21 gru 00:27
...:
21 gru 20:56