zadanie algebraiczne
saseta13: zad.1 Zapisz w postaci wyrażenia algebraicznego odpowiedzi do następujących zadań;
a)W klasie jest a chłopców i b dziewcząt.Okulary nosi czwarta część dziewcząt i 20%
chłopców.Ile uczniów tej klasie nie nosi okularów?
b)Adam ma x banknotów dziesięciozłotowych i y monet pięciozłotowych.Ile pieniędzy ma Adam

c)Oblicz pole trapezu, w którym jedna z podstaw ma długość x i jest o 2cm dłuższa od drugiej
podstawy, a wysokość trapezu ma y cm.
d)a km/h ile to m/s?
Basia:
(a)
b4+0,2a = 0,25b+0,2a
(b)
x*10+y*5 = 10x+5y
(c)
a=x
b=x−2
h=y
podstaw do wzoru na pole trapezu
(d)
| | km | | 1000 m | | 10 | | m | | 5 | | m | |
a |
| = a* |
| = |
| a |
| = |
| a |
| |
| | h | | 3600 s | | 36 | | s | | 18 | | s | |