1 | ||
∫ | ||
(x2+3)(x2+4) |
1 | 1 | 1 | x | 1 | x | |||||||
całka = ∫( | − | ) dx = | arctg | − | arctg | |||||||
x2+3 | x2+4 | √3 | √3 | 2 | 2 |
Ax+B | Cx+D | 1 | |||
+ | = | ||||
x2+3 | x2+4 | (x2+3)(x2+4) |
dx | dx | |||
... = ∫ | − ∫ | |||
x2+3 | x2+4 |
1 | 1 | x2+4−(x2+3) | 1 | ||||
− | = | = | |||||
x2+3 | x2+4 | (x2+3)(x2+4) | (x2+3)(x2+4) |
1 | ||
a można by zapisać jako ∫ | i wtedy podzielić przez x2+3 i dostaniemy | |
(x2+3)2 + x2+3 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |