Wieze na szachownicy
6latek:

Iloma sposobami moga byc postawione na szachownicy dwie wieze roznych kolorow tak aby jedna
mogla 'wziac'
druga ?
Kazde pole szachownicy jest oznaczone para symboli (litera liczba ) np b−7
czyli jedna wieze mozemy ustawic na szachownicy na 8*8= 64 sposobow
Do kazdego ustawienia jednej wiezy
istnieje 14 ustawien drugiej wiezy takich ze wieze
wzajemnie biora jedna druga
Proszse o wytlumaczenie wzglednie rozpisanie dlaczego 14 .
20 gru 13:55
Jerzy:
Cześć

Popatrz uważnie na swój rysunek, bo tam widać odpowiedź na Twoje pytanie
20 gru 14:01
6latek: Dzien dobry
Jerzy 
Wezmy np ze wieza czarna stoi na b−7 wiec wieza biala moze stac na b−1, b−2 , b−3 ,b−4,b−5 b−6
,b−8
lub na h−7,g−7 f−7 e−7 d−7 c−7 a−7 czyli wedlu mnie to daje 7*7 usatwien wiezy bialej do
zbicia czarnej
20 gru 14:08
Jerzy:
Popatrz na wieżę b2. Aby mogła zbić wieżę przeciwnika, ta druga musi stać na jednej
z namalowanych kropek, a ich jest: 7 + 7 = 14
20 gru 14:12
Jerzy:
Czyli dla 64 ustwień swojej wieży, masz 14 ustawień wieży przeciwnika, aby ją zbić.
20 gru 14:13
PW: No nie, wieża przeciwnego koloru może stać albo na jednej z siedmiu pozycji "nad lub pod"
(czerwone kropki), albo na jednej z siedmiu pozycji "z lewej lub z prawej" (niebieskie
kropki), a więc na jednej z 7+7=14 pozycji.
20 gru 14:14
6latek: A . czylli musimy dodac a nie mnozyc . Dobrze . dziekuje
20 gru 14:14
wredulus_pospolitus:
A dlaczego chciałeś mnożyć ?

W końcu 'wykropkowałeś' wszystkie możliwości na planszy
20 gru 14:15
6latek: Dzien dobry
PW
20 gru 14:16
Jerzy:
@wredulus ... 14:01
20 gru 14:16
6latek: Czesc
wredulus 
Moze dlatego ze byla zawszse regula mnozenia .
20 gru 14:18
Jerzy:
No ale teraz chyba już wiesz dlaczego 14 ?
20 gru 14:25