szeregi liczbowe
student: udowodnij, że jeśli granica przy n −>∞ n*an ≠0 to szereg od n=1 do nieskonczonosci an jest
rozbieżny
20 gru 00:42
Adamm:
lim
n→∞ a
n*n = g ≠ 0, to ∑
n=1∞ a
n jest rozbieżny, bo
| | g/2 | | 3g/2 | |
jeśli tak jest, to istnieje N, że dla każdego n≥N mamy |
| <an< |
| |
| | n | | n | |
i z kryterium porównawczego szereg jest rozbieżny
20 gru 00:53
Adamm:
mamy też
jeśli ∑n=1∞ an jest zbieżny bezwzględnie, to limn→∞ an*n = 0
20 gru 00:56
student: | | n! | |
Adam, dziękuję bardzo! A to? z kryterium D'Alamberta zbadać zbieżność szeregu |
| |
| | 3n | |
| | n+1 | |
po podstawieniu i podzieleniu przez siebie an+1 przez a{n} otrzymałem |
| |
| | 3 | |
i co ja mam powiedzieć? że dla kazdego n wiekszego lub rownego od 3 otrzymany iloraz jest
większy od 1 wiec z kryterium wynika rozbieżność szeregu ? (bo skończona liczba wyrazór na to
nie wpływa aby bylo inaczej ? mam na mysli n rowne 1 i 2 bo tu mamy iloraz mniejszy lub rowny
1)
20 gru 01:06
Adamm:
| | n+1 | |
można też powiedzieć, że szereg jest rozbieżny bo |
| → ∞ > 1 |
| | 3 | |
20 gru 01:08
Adamm:
co prawda są też kryteria bez granic, ale nikt ich raczej nie używa, łatwiej jest
po prostu policzyć granicę
20 gru 01:09
20 gru 01:11
student: czy jeśli granica przy n dozacym do nieskoncoznosci
n√n=1 to granica
n√n2 też = 1
20 gru 01:55
Bleee:
Tak
20 gru 02:16