wyznacz na prostej
Marianori: Dane są punkty A(−2,3) oraz B(6,9). Wyznacz na prostej k: x−2y=0 punkt C, dla którego kąt ABC
=90 stopni.
Pomocy!
19 gru 22:06
Leszek: Punkt C( x ; x/2)
Wektory : BA = [ −8; −6]
BC= [ x − 6 ; x/2 − 9]
Z iloczynu skalarnego : BA o BC = 0 ⇒ x= .......
19 gru 22:10
Jolanta: x−2y=0
x=2y
kat prosty czyli proste prostopadłe
proste sa prostopadłe jeżeli a
1*a
2=−1 czyli a
2=−2
prosta przechodzaca prze B(6.9)
y=−2x+b
9=−12+b
21=b
y=−2x+21
punkt przecięcia prostych to C
19 gru 22:17
Jolanta: O nie to nie ten kąt
19 gru 22:18
Jolanta: prosta przechodząca przez A i B
| | 4 | |
prosta prostopadła a=− |
| przechodzi przez B(6,9) |
| | 3 | |
b=17
| | 4 | | 1 | |
y= |
| +17 punkt przeciecia tej prostej i y= |
| x to C |
| | 3 | | 2 | |
układ równań do rozwiązania
19 gru 22:41
jc: Prosta prostopadła do B−A=(6,9)−(−2,3)=(8,6)||(4,3) przechodząca przez B:
4(x−6)+3(y−9)=0, inaczej 4x+3y=51
Przecięcie prostych
x=2y, 11y=51, y=51/11, x=102/11.
20 gru 14:36