Wyznaczenie punktów wklęsłości, wypukłości
Amadeusz: Hej, mam do zbadania przebieg funkcji y=e
x/(x−1).
D=R\{1}
| | 2ex/(x−1)x−ex/(x−1) | |
y''= |
| |
| | (x−1)4 | |
Doszedłem do punktu badania przedziałów wklęsłości i wypukłości. Punkt przegięcia wyszedł mi
Patrząc w program do generowania wyszły mi następujące przedziały:
| | 1 | |
− wklęsła w przedziale (−∞, |
| ) |
| | 2 | |
| | 1 | |
− wypukła w przedziale ( |
| , 1) |
| | 2 | |
− wypukła w przedziale {1,
∞}
Gdy podstawiam dane do równania drugiej pochodnej, to znaki mi wychodzą ok poza... przedziałem
| | 1 | |
wypukłości ( |
| , 1) − Powinna wyjść wartość dodatnia, a wychodzi ujemna. Źle policzyłem |
| | 2 | |
pochodną? Pozdrawiam.