Prawdopodobieństwo
the foxi:
Cyfry od 0 do 9 ustawiono losowo. Jakie jest prawdopodobieństwo tego, że:
a) między cyframi 0 a 1 znajdą się dokładnie trzy cyfry?
b) cyfry 7, 8, 9 będą stały obok siebie?
| | | | 10!*5! | | 10! | |
a) |A|= | *5!= |
| = |
| |
| | | 6!*5! | | 6! | |
wybieram ciąg liczb 0 = = = 1 i ustawiam je na każdej z możliwych 6 pozycji dla tej piątki
| | | |
( | ) oraz mieszam je ze sobą (5!), co daje właśnie taki wynik. |
| | |
|Ω|=10!
| | |A| | | 10! | | 1 | | 1 | |
P(A)= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | |Ω| | | 6!*10! | | 6! | | 720 | |
| | | | 10!*3! | | 3*10! | |
b)|A|= | *3!= |
| = |
| |
| | | 8!*2! | | 8! | |
identycznie jak w a)
|Ω|=10!
| | 3*10! | | 1 | |
P(A)={|A|}{Ω|}= |
| = |
| |
| | 8!*10! | | 13440 | |
odpowiedzi z tyłu:
w jaki sposób "ugryźć" to zadanie i wyobrazić sobie ułożenie tych liczb? proszę o pomoc.
19 gru 20:25
wredulus_pospolitus:
a)
| | 6*8! | | 12 | | 6 | |
P(A) = |
| *2 = |
| = |
| |
| | 10! | | 90 | | 45 | |
Czyli wybieramy jedną z 6 pozycji (od lewej) dla '0', '1' ląduje 4 miejsca 'na prawo' na 1
sposób ... reszta cyfr wyznaczona losowo (8!) ... *2 bo 1 i 0 mogą się zamienić miejscami.
Można też tak:
| | 8*1*8! + 2*2*8! | | 12*8! | | 6 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 10! | | 10! | | 45 | |
19 gru 20:39
wredulus_pospolitus:
drugie podejście jest trochę inne:
wybieramy miejsca od 1 do 4 włącznie lub od 7 do 10 włącznie na którym ląduje '0', '1' ma tylko
jedno miejsce gdzie może być
+
wybieramy miejsce 5 lub 6 dla '0', a '1' ma dwie możliwości (po lewej bądź po prawej od '0')
reszta liczb na 8! sposobów
19 gru 20:40
wredulus_pospolitus:
b) Czy one mają stać w dokładnie tej kolejności? Czy w dowolnej byleby obok siebie ?
19 gru 20:41
wredulus_pospolitus:
b)
w podanej kolejności:
kolejność dowolna
19 gru 20:43
the foxi:
i teraz wszystko oczywiste

dziękuję z całego serca.
19 gru 20:47
PW: a) Podciąg
(0, x
1, x
2, x
3, 1)
można utworzyć na
sposobów, na tyle samo sposobów można utworzyć podciąg
(1, x
1, x
2, x
3, 0)
Każdy z tych podciągów jest jednym z 6 elementów ciągu opisanego w zadaniu, a więc razem z
pozostałymi 5 liczbami tworzy 6! różnych ciągów.
|A|=2•8•7•6•6!. zatem
| | 2•8•7•6•6! | | 2 | |
P(A)= |
| = |
| . |
| | 10! | | 15 | |
19 gru 21:07
PW: Przepraszam, nie widziałem odpowiedzi
wredulusa−pospolitusa.Dobrze że chociaż trochę
inaczej liczyłem
19 gru 21:11
the foxi:
nawet bardzo dobrze
| | | |
czemu ten podciąg można utworzyć na | elementów? czy to dlatego, że spośród 8 pozostałych |
| | |
cyfr wybieramy 3?
"Każdy z tych podciągów jest jednym z 6 elementów ciągu opisanego w zadaniu, a więc razem z
pozostałymi 5 liczbami tworzy 6! różnych ciągów." ← dlaczego?
19 gru 21:18
wredulus_pospolitus:
pierwsze pytanie −−− tak
drugie pytanie −−− ponieważ ten ciąg 5 cyfr (już określonych) możesz umieścić na jednym z 6−ciu
miejsc (od 1 do 5, od 2 do 6, ... od 6 do 10)
19 gru 21:23
wredulus_pospolitus:
zauważ, że tak samo jak umieszczałem '0' w pierwszym rozwiązaniu.
19 gru 21:23
PW: Zero i jeden już są wybrane, więc trzy pozostałe cyfry wybieramy spośród ośmiu (nie
dziesięciu).
Następnie ustawiamy w ciąg 6 elementów:
(0, x1, x2, x3), x4, x5, x6, x7, x8
− różnych ustawień jest 6!.
19 gru 21:24
PW: Korekta:
(0, x1, x2, x3, 1) itd.
19 gru 21:26
the foxi:
racja, już wszystko jasne.
dziękuję po raz kolejny!
19 gru 21:28