całka nieoznaczona
Pablo: Dla lepszej przejrzystości opuściłem dx'y
∫(1−x / x)2= ∫(1−2x−x2) / x2
rozbiłem na trzy całki
∫1/x2 − 2*∫1/x ∫1
Wyszło mi: ln |x2| − 2ln|x| + x
W odpowiedziach jest jednak x + 1/x − 2ln |x|
Stąd moje pytanie.
Popełniłem błąd, czy ln|x2| = 1/x?
19 gru 19:49
wredulus_pospolitus:
a od kiedy
| | 1 | |
∫ |
| dx = ln|x 2|  |
| | x2 | |
19 gru 19:51
wredulus_pospolitus:
czyli masz ∫ x
α dx = ... jaki jest wzór
19 gru 19:52
wredulus_pospolitus:
i na końcu jeszcze obowiązkowo powinno być +C
19 gru 19:52
Pablo: Dzięki.. Nie załapałem. Coś mnie kusiło podsatwiać do złego wzoru

Tym sposobem ∫1/x
2 = ∫x
−2 co nam daje x
−1/−1 = − 1/x
19 gru 19:59