całka trygonometryczna
Jaheyo: Witam, mam problem z taką całką, liczę na jakąkolwiek pomoc
19 gru 19:45
wredulus_pospolitus:
NA PEWNO tak wygląda ta całka
19 gru 19:50
ABC: przyjdzie Mariusz i mu zrobi, on lubi takie
19 gru 20:06
Jaheyo: na pewno tak

pierwiastek 4 stopnia i iloczyn sinusa i cosinusa do 3 potęgi
19 gru 20:53
Mariusz:
sin(2x)=t
dt=2cos(2t)dx
Całka z różniczki dwumiennej
n=2
| m+1 | | 1 | |
| ∊ ℤ fałsz bo |
| ∉ ℤ |
| n | | 8 | |
| m+1 | | 3 | |
| + p ∊ ℤ fałsz bo − |
| ∉ ℤ |
| n | | 8 | |
19 gru 20:58
Jaheyo: wszystko rozumiem do momentu pojawienia się tekstu "Całka z różniczki dwumiennej" − nie
mieliśmy czegoś takiego.
poszperałem trochę i jeśli dobrze rozumiem to te wszystkie warunki które wyszły fałszywe znaczą
tyle, że nie policzymy tej całki?
19 gru 21:10
Mariusz:
Nie wyrazimy jej za pomocą skończonej liczby funkcji elementarnych połączonych działaniami
takimi jak dodawanie i odejmowanie mnożenie i dzielenie itd
Jednym z łatwiejszych sposobów na tę całkę to rozwinięcie funkcji podcałkowej w szereg
i całkowanie wyraz po wyrazie
(tutaj przydałoby się podać też promień zbieżności tego szeregu)
19 gru 21:22
Jaheyo: o panie, no dobra, dziękuje za fatygę
19 gru 21:23