Surjekcja
Surykatek: Czy moglibyście bardzo łopatologicznie wyjaśnić, dlaczego funkcja:
F: P(ℛ)→P(ℛ2)
F(A) = {<x,y>∊ℛ2|x−y∊A}
nie jest surjekcją?
19 gru 19:07
Surykatek: I must have posted thousand times...
19 gru 19:27
ABC: gawaritie pa ruski pażałsta
19 gru 19:28
Surykatek: Czasem nie dziwię się krytyce, która spotyka forumowiczów.
19 gru 19:55
wredulus_pospolitus:
A Ty co ... mrówki w d... masz, że nie możesz spokojnie poczekać

Może sądzisz, że my tu siedzimy cały czas i tylko czekamy aż łaskawie wrzucisz nam tutaj jakieś
zadanko, które my od razu (śliniąc się przy okazji) będziemy rozwiązywać i podamy Ci
rozwiązanie na srebrnej tacy


Jeżeli tak, to muszę Ciebie rozczarować.
19 gru 19:58
ABC: zacytuję tu pewnego pana z innego forum: "Od pełnego rozwiązywania zadań to są płatne
korepetycje. Tu wolontariusze udzielają drobnych wskazówek."
19 gru 20:05
Pytający:
Przykładowo nie istnieje takie A⊂P(ℛ), że F(A)={<0,0>}. Rozkmiń dlaczego.
19 gru 20:12
Surykatek: Dziękuję, Pytający.

Podobną wskazówkę zapisałem na wykładzie − ona dokładnie stanowi
niezrozumiały dla mnie fragment. ,,Nie może należeć jeden punkt, a musi należeć cała prosta".
Odnoszę wrażenie, że wredulus
pospolitus zignorował przysłówek ,,czasem", bezpodstawnie
oskarżając o bezwzględny brak szacunku dla forumowiczów − również wspomnianych
,,wolontariuszy", którzy nie tylko wspierają podpowiedzią, lecz niekiedy również przejrzystym
wyjaśnieniem, którego nie zawarto w kilku analizowanych wcześniej przez osobę zgłaszającą
swoje wątpliwości podręcznikach. Zgodzę się, że niektóre wątki świadczą o niemalże
lekceważącym stosunku do osób rozwiązujących zadania − jako do ,,maszynek do zadań domowych",
jednak uważam, że próśb o wyjaśnienie zagadnień nie należy przedstawiać jako upokarzających
żądań.
ABC: Twoje wypowiedzi nie sugerują Twojej przynależności do gloryfikowanych przez Ciebie
wolontariuszy. Jakiej podpowiedzi udzieliłeś?
19 gru 22:24
Surykatek: PS − Czyli − poproszę o dokładniejsze wyjaśnienie.
19 gru 22:25
ABC: Surykatek będę szczery jak zobaczyłem twój wpis z 19.27 postanowiłem że nie udzielę ci żadnej
wskazówki, i w swoim postanowieniu wytrwam. Prawdziwy Polak mówi po polsku
19 gru 22:29
wredulus_pospolitus:
Surykatek −−− nie jest problemem zadanie pytania ... problemem (w moim i z pewnością nie tylko
moim odczuciu) są wpisy z 19:27 i 19:55.
19:27 (nie język, a przekaz niosący te słowa) pociągnęło za sobą pytanie o mrówki w czterech
literach,
a oba wpisy dalszą część mej wypowiedzi.
19 gru 22:35
Pytający:
Jeśli <0,0>∊F(A), to 0−0=0∊A, jednocześnie dla każdego x∊ℛ mamy x−x=0, więc para <x,x>∊F(A).
Stąd wniosek jak w poprzednim poście.
Co do odświeżania tematów: osobiście w pierwszej kolejności otwieram wątki z brakiem odpowiedzi
(poza tymi, w których już się udzielałem), więc podbijanie nie zawsze przynosi pożądany
skutek.
19 gru 22:48