Współczynnik śmiertelności/rozwój populacji
Adamson: a) Obliczyć współczynnik śmiertelności r
d w populacji mikroorganizmów wzrastającej wykładniczo
zgodnie z równaniem Malthusa, jeśli współczynnik proliferacji (czyli rozrodczości)
wynosi r
b = 0,0064 1/min. Współczynnik wzrostu populacji r = r
b −r
d znajdujemy
na podstawie wyników pomiarów. W chwili t = 20 min liczebność całej populacji
wynosi N(20) = 2 × 10
6 osob/ml a w chwili t = 40 min wynosi N(20) = 4 × 10
6.
b) Pewna populacja rozwija się zgodnie z równaniem logistycznym z parametrami r i K.
Znaleźć liczebności populacji w stanach stacjonarnych i określić ich stabilność przy założeniu,
że stała liczba osobników b jest odławiana w jednostce czasu. Przedstawić sytuacje
na rysunku.
Proszę o pomoc.