Pacjentowi podawany jest lek z prędkością
Adamson: Pacjentowi podawany jest lek z prędkością v(t) = 20 cos( (π/48) t) ml/godz. Ile leku podano
między godzina 12 i 18?
Ktoś potrafi machnąć takie zadanko?

Wydaje mi się banalne, ale nie jestem pewien czy
wystarczy tylko podstawić t = 6h (wg mnie zbyt naiwne) czy może skorzystać z pochodnej?
Proszę o pomoc z rozwiązaniem.
19 gru 18:26
ABC: ta prędkość się zmienia w sposób ciągły? no to całkę trzeba policzyć
19 gru 18:48
Adamson: Podejrzewam, że tak. Po prostu całeczka oznaczona z zakresem od 12 do 16?
19 gru 18:49
ABC: od 12 do 18
19 gru 18:53
Adamson: Tak tak, drobna pomyłka

nie chciałbyś skontrolować czy wychodzi ok 65 ml?
19 gru 19:03
ABC: | | √2+√2 | |
to chyba bardziej jest 66 ml niż 65ml , cos(π/8)= |
| |
| | 2 | |
19 gru 19:10
Adamson: Dlaczego cos(π/8)

całka cosinusa to sinus

?
Mi wyszło po obliczeniu całki |20*48/π sin((π/48)t)| i przedział oznaczony to od 12 do 18
19 gru 19:22
ABC: zamieniłem sin(3/8*π) na cos(π/8) wyszło mi około 66,2
19 gru 19:26
zdesperowany: xd widzę kolega z uw
19 gru 19:36
Adamson: blisko.... chłopak dziewczyny z UW

sam jestem na PW i miałem całeczki jakiś czas temu ale
sporo pozapominałem już
19 gru 19:47
zdesperowany: (nie wiem czy jej nie znam, Julia K.?)
Oj to wyzwanie, przynajmniej dla mnie, ale gorsza ta populacja ....
19 gru 19:49
Adamson: @ABC, tak zgadza się, podstawiłem jeszcze raz w kalkulatorze 66,24087...
19 gru 19:49
Adamson: Nie, mojej dziewczynie na imię Weronika
19 gru 19:50
Adamson: @zdesperowany jak coś to pierwsze a i drugie a roztrzaskałem sam

pacjenta masz tutaj, a na
te wektory i te zadania z trescią czekam

zadania pierwsze i drugie to kiedyś miałem, ale
trzecie to w ogóle nie wiem jak sie za nie zabrać
19 gru 19:52
zdesperowany: Ogólnie w pierwszym jest chyba błąd bo śmiertelność wychodzi na minusie xd, przynajmniej jak
się zrobi układ równań
19 gru 19:53
zdesperowany: w sensie 3a
19 gru 19:53
Adamson: Nie wiem

nie liczyłem tego
19 gru 20:19