Ile par liczb całkowitych spełnia warunek.
Hubert: Ile par liczb całkowitych (x,y) spełnia warunek (3−√7)x+(2−√7)y=2
19 gru 18:09
ABC: jedna para
19 gru 18:13
Hubert: Czy mógłbyś proszę to wytłumaczyć, ponieważ nie rozumiem tego skąd otrzymałeś jedną parę?
19 gru 18:17
ABC:
1) √7 jest liczbą niewymierną , dowolna jego całkowita wielokrotność także
2) suma liczby wymiernej i niewymiernej jest liczbą niewymierną
3) liczba 2 jest liczbą wymierną
19 gru 18:34
Mila:
(3−
√7)x+(2−
√7y=2 /*(2+
√7)
(
√7−1)*x+(4−7)y=4+2
√7
(
√7−1)*x−3y=4+2
√7
dla x=2 mamy:
2
√7−2−3y=4+2
√7
−3y=6
y=−2
(2,−2)
Może ktoś poda lepszy sposób
19 gru 18:53
ABC: Mila ja mu dałem wskazówki żeby myślał, a ty rozwiązałaś , tylko nie pokazałaś jedyności
rozwiązania, no nie mogę muszę młota brać do ręki

więc już teraz piszę rozwiązanie:
przekształcamy do postaci :
3x+2y−
√7(x+y)=2
w świetle tego co napisałem wyżej MUSI zachodzić :
3x+2y=2 ⋀(x+y)=0 , inaczej nie pozbędziemy się niewymierności
stąd otrzymujemy x=2, y=−2 i to jest jedyne rozwiązanie
i
19 gru 19:03
Mila:
19 gru 19:13
ABC: Mila
19 gru 19:14