granica ciągu
Michau96: | | 2n−n | | 2 | |
z definicji granicy ciągu wykazać, ze granica ciągu an = |
| = |
| |
| | 3n+2 | | 3 | |
| | −7−6ξ | | 7−6ξ | |
doszedłem do czegoś takiego: |
| <n ⋀ |
| >n ale tu zupełnie nie wiem jak dalej |
| | 9ξ | | 9ξ | |
to pociągnąć, pamiętam coś o części całkowitej z liczby plus 1 , proszę o pomoc i
wytłumaczenie
pozdrawiam
19 gru 18:07
Michau96: i jeszcze jedno jak z definicji udowodnić, że granicą ciągu an = {3n}{n2 +4} jest 0, tu już
wgl dla mnie kosmos bo jak wyliczyć n jesli jest w pierwszej i 2 potędze
19 gru 18:14
ABC:
granica tego co napisałeś to nie jest 2/3 , co naprawdę jest w liczniku ułamka?
19 gru 18:14
Michau96: −1 powinno być a nie −n faktycznie przepraszam
19 gru 18:17
Michau96: | | 3n | |
an = |
| to w drugim |
| | n2 +4 | |
19 gru 18:19
Michau96: hmm?
19 gru 19:08
ABC: Jesteś samoukiem czy masz jakiegoś ćwiczeniowca który omawia z tobą takie przykłady?
Napisz jak wygląda zdanie które w/g ciebie mamy udowodnić żeby pierwszą granicę pokazać
19 gru 19:17
Michau96: korzystając definicji granicy ciągu wykazać, że :
| | 2n−1 | | 2 | |
lim przy n −>∞ |
| = |
| , to do czego doszedłem i z czym mam problem napisałem w |
| | 3n+2 | | 3 | |
pierwszym poście.
19 gru 19:30
wredulus_pospolitus:
| 2n−1 | | 2n + 4/3 | | 7/3 | | 2 | | 7 | |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| 3n+2 | | 3n+2 | | 3n+2 | | 3 | | 9n+6 | |
z takiej postaci będzie Ci o wiele łatwiej wyznaczyć 'N'
19 gru 19:39