Całka
Azmuth: Jaką metodę wybrać

Czy podstawić za coś w mianowniku ?
19 gru 15:47
Jerzy:
Tak. u
2 + 3/4 = t 2udu = dt
19 gru 15:50
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Może lepiej w postaci: |
| ∫ |
| dt |
| | 2 | | t | |
19 gru 15:51
Azmuth: | | du | | u | |
Super, dzięki. A czy ∫ |
| = |
| * ln|2u 2 + 1.5|  |
| | 2u2 + 1.5 | | 4 | |
19 gru 15:53
Jerzy:
Nie. Policz pochodną wyniku, to zobaczysz.
19 gru 15:54
Bogdan:
| | f'(x) | |
Można skorzystać z: ∫ |
| dx = ln(f(x)) + C |
| | f(x) | |
| | 1 | | 2u du | | 1 | | 3 | |
W tym przypadku: |
| ∫ |
| = |
| ln(u2 + |
| ) + C |
| | 2 | | | | 2 | | 4 | |
19 gru 16:18
Mariusz:
Jak to są początki całkowania to lepiej skorzystać z propozycji Jerzego
Później takie całki będzie liczył w pamięci jeśli do czegoś mu będą przydatne
19 gru 19:07
Jerzy:
@ Mariusz...., jeśli zrozumieskąd jest ten wzór,to chyba dobrze,aby go zapamiętał
19 gru 19:40
19 gru 20:07
Azmuth: Poprawka, wyszło mi .:
@jc a co to jest, bo ja trochę nie rozumiem
20 gru 00:03
Azmuth: Ale to zły wynik
20 gru 00:04
wredulus_pospolitus:
A niby dlaczego zły

Bo wolframalpha podał inną funkcję z tej samej rodziny?
20 gru 00:08
wredulus_pospolitus:
Chociaż faktycznie ... zły Ci wyszedł (o ile to wynik miał byś pierwszej całki przez Ciebie
napisanej).
Jeżeli liczyłeś/−aś swoją drugą całkę ... to to nawet koło poprawnego wyniku nie stało.
20 gru 00:10
Azmuth: Dlaczego zakładasz, że używam Wolframalphy

Może mnie w takim razie oświecisz, co ?
Zostaje mi coś brzydkiego, mianowicie:
20 gru 00:20
wredulus_pospolitus:
po pierwsze ... po podstawieniu NIE MOŻESZ mieć 'u'
po drugie ... robisz drugą całkę

To całkowicie źle do tego podchodzisz:
2u
2 + 3/2 = 3/2( 4u
2/3 + 1) = 3/2*( (2u/
√3)
2 + 1)
| | 2u | |
robisz podstawienie t = |
| |
| | √3 | |
| | dt | |
i będzie całka: const. * ∫ |
| i jest to całka elementarna (szukaj wzoru jak nie |
| | t2 + 1 | |
kojarzysz).
20 gru 00:26
wredulus_pospolitus:
po trzecie ... skoro wyliczyłeś jakąś tam całkę to co za problem POLICZYĆ POCHODNĄ z
otrzymanego wyniku i zobaczyć czy się zgadza z funkcją podcałkową

20 gru 00:27
Azmuth: No właśnie zauważyłem, że się nie zgadza i stąd mój komentarz ...
Wiem, że nie mogę mieć 'u' dlatego napisałem, że coś brzydkiego mi zostało.
W każdym razie dzięki
20 gru 00:33
Mariusz:
Całki
oraz
są elementarne ale pokazują dość ważną rzecz
a mianowicie to że funkcja pierwotna z funkcji wymiernej nie musi być funkcją wymierną
Idąc dalej tym tokiem rozumowania możemy się spodziewać że
funkcja pierwotna z funkcji elementarnej nie musi być funkcją elementarną
20 gru 00:53