ostrosłupy atakują
ostrosłupik: Podstawa i jedna ze ścian bocznych ostrosłupa są trójkątami równobocznymi, zawierającymi się w
płaszczyznach prostopadłych. Oblicz miarę kata między ścianami z których żadna nie jest
trójkątem równobocznym.
19 gru 14:30
Bogdan:

Ściany boczne ostrosłupa: ACE i BCE są trójkątami prostokątnymi.
|AB| = 2a, |AD| = |BD| = a
√2, |AD|
2 + |BD|
2 = |AB|
2, α = 90
o
Trójkąt ABD jest prostokątny.
19 gru 16:06
ostrosłupik: Poprawna odpowiedź to 72o, więc chyba coś jest nie tak.
20 gru 22:19
Mila:
Skąd masz taką odpowiedź?
| | 1 | |
Ja ma wynik: cosα= |
| i to jest więcej niż 72o. |
| | 5 | |
Sprawdź odpowiedź, ja sprawdzę obliczenia
20 gru 23:33
Eta: Faktycznie
Bogdan zaznaczył ( pomyłkowo)w szarym kwadracie boki o długości 2a
a powinien zaznaczyć boki długości a
√3
| | a√6 | |
wtedy |FD|= |
| gdzie F to środek odcinka AB |
| | 2 | |
| | 2 | |
zatem w ΔFBD tg(α/2)= |
| ≈0,8163 ⇒α/2≈ 39o |
| | √6 | |
to α=78
o ( ale nie 72
o jak podajesz
=======
20 gru 23:35
Eta:
Jak podała
Mila
| | 1 | |
Z tw. kosinusów cosα= |
| ⇒ α≈78o |
| | 5 | |
20 gru 23:38
an:
Eta: Faktycznie
Bogdan zaznaczył ( pomyłkowo)w szarym kwadracie boki o długości 2a
a powinien zaznaczyć boki długości a√3
Bogdan pisze:
"Ściany boczne ostrosłupa: ACE i BCE są trójkątami prostokątnymi" i to jest pomyłka .
21 gru 12:33