:)
Snooopy: Hejo,
Potrzebuję pomocy z dwoma zadaniami.
1. Ile rozwiązań ma równanie x1 + x2 + x3 + x4 = 31 gdzie każde x
jest nieujemną liczbą całkowitą,
a ile ma rozwiązań gdy każde x jest dodatnią liczbą całkowitą?
2. Rozmieszczono r = 31 kul w n = 5 komórkach. Ile jest wszystkich rozmieszczeń
i ile jest takich rozmieszczeń, że żadna komórka nie jest pusta?
Nie mam pojęcia jak ugryźć te zadania
19 gru 10:40
wredulus_pospolitus:
1) wzór na kombinacje z powtórzeniami
2) analogiczne zadanie, tylko tutaj masz x1 + x2 + x3 + x4 + x5 = (31−5) (bo żadna nie
może być pusta)
19 gru 10:44
Snooopy: Jeżeli dobrze rozumiem to:
| | (4+31−1)! | |
1) |
| =.... <− i to jest dla sytuacji gdy x jest dodatnie całkowite. |
| | 4!*(31−1)! | |
A gdy jest nieujemne, czyli istnieje sytuacja x
1=x
2=x
3=0 i x
4=3.
Jestem zupełnie zielony w tym dziale matematyki

2) Tak samo tutaj.
Co w przypadku gdy 4 mogą być puste i wszystkie kulki w jednym?
19 gru 12:03
Pytający:
1)
x1 + x2 + x3 + x4 = 31
| | | | | |
ma | = | rozwiązań całkowitych nieujemnych |
| | | |
x1 + x2 + x3 + x4 = 31
ma tyle rozwiązań całkowitych dodatnich, ile równanie:
(x1+1) + (x2+1) + (x3+1) + (x4+1) = 31
x1 + x2 + x3 + x4 = 31−4
| | | | | |
ma rozwiązań całkowitych nieujemnych, czyli | = | |
| | | |
2) Rozważ analogiczne równanie: x
i dla 1≤i≤5 niech oznacza liczbę kul w i−tej komórce,
wszystkich kul ma być 31.
19 gru 13:59
Snooopy: ale to nie powinno być wtedy (x1+1)+(x2+1)+(x3+1)+(x4+1)=35?
bo
x1+x2+x3+x4=31 =/= (x1+1)+(x2+1)+(x3+1)+(x4+1)=31
19 gru 23:23
Snooopy: | | 31+4−1 | | 31+4−1 | |
i średnio rozumiem dwumian Newtona, jak |
| = |
| |
| | 4−1 | | 31 | |
Przecież to sam dwa różne "mianowniki".
19 gru 23:25
Snooopy: i średnio rozumiem dwumian Newtona, jak
Przecież to sam dwa różne "mianowniki".
19 gru 23:26
Snooopy: są XD
Przepraszam za spam
19 gru 23:26
19 gru 23:38
19 gru 23:39
Pytający:
(1) x1 + x2 + x3 + x4 = 31
(2) (x1+1) + (x2+1) + (x3+1) + (x4+1) = 31
Nie napisałem przecież, że to takie same równania, tylko że:
(liczba rozwiązań całkowitych dodatnich równania (1))
jest równa
(liczbie rozwiązań całkowitych nieujemnych równania (2))
Może bardziej obrazowo:
x
1 + x
2 + x
3 + x
4 = 31, x
i≥1 (*)
Podstawiamy y
i=x
i−1, wtedy y
i≥0, i x
i=y
i+1, otrzymujemy:
(y
1+1) + (y
2+1) + (y
3+1) + (y
4+1) = 31, y≥0 (**)
Rzecz jasna te podstawienia nie zmieniają liczby rozwiązań, bo rozwiązanie (y
1, y
2, y
3, y
4)
równania (**) odpowiada rozwiązaniu (y
1+1, y
2+1, y
3+1, y
4+1) równania (*).
| |
to symbol Newtona, nie dwumian Newtona. |
| |
https://pl.wikipedia.org/wiki/Symbol_Newtona
https://pl.wikipedia.org/wiki/Dwumian_Newtona
| | | | | |
I | = | , ale to już wiesz. |
| | | |
19 gru 23:44