Prawdopodobieństwo i kombinatoryka
CzarnaDziura: Cześć,
Długo mnie tu nie było a muszę powrócić, (nie)stety, ponieważ nie pamiętam prawdopodobieństwa i
kombinatoryki.
Mam problem z 3 zadaniami, a mianowicie:
Z urny zawierającej n = 14 ponumerowanych kul losujemy k = 3 kul. Ile jest
możliwych wyników tego eksperymentu przjmując dwa sposoby losowania: losowanie „garścią”
i losowanie kolejne bez zwracania.
| | | |
Losowanie garścią czyli | = 3904 −> niestety ale nie mam takiej odpowiedzi  |
| | |
Losowanie bez zwracania 14*13*12 = 3640 −> podobny problem jak u góry. Może coś źle kombinuje?
2.Rozmieszczono r = 21 kul w n = 3 komórkach. Ile jest wszystkich rozmieszczeń
i ile jest takich rozmieszczeń, że żdana komórka nie jest pusta?
3.Ile rozwiązań ma równanie x1 + x2 + x3 + x4 + x5 = 26 gdzie każde xi
jest
nieujemną liczbą całkowitą, a ile ma rozwiązań gdy każde xi
jest dodatnią liczbą całkowitą?
W dwóch następnych natomiast nie mam pomysłu. Jak jest ktoś chętny trochę objaśnić, będę bardzo
wdzięczny
Jerzy:
Zad 1)
Losowanie "garścią" oznacza ,że nie interesuje nas kolejność wylosowanych kul. Mamy zatem
| | | |
doczynienia z kombinacjami , czyli Twoje rozwiazanie: | jest prawidłowe. |
| | |
W drugim przypadku, też masz dodbrą odpowiedź. Za pierwszym razem losujemy jeną z 14 kul,
za drugim jedną z pozostałych 13, a za trzecim jedna z 12, czyli: 14*13*12