troche funckji...:(
małaAnkA: Siemka, zadanko dla mądrali

Wykres funkcji y=(m−1)x+3 przecina oś x w punkcie o współrzędnych (6,0) gdy:
Odp. m =
12
nie mam pojęcia czemu
16 lut 15:30
Mateusz: Wskazówka funkcja liniowa ma wzór y = ax+b a punkt ma współrzędne (x,y)
16 lut 15:37
małaAnkA: yyy no tyle to wiem, ale to y=(m−1)x+3 przeraza mnie

, nie wiem od czego zaczac nawet
16 lut 15:41
Mateusz: od podstawienia pod x i y współrzędnych punktu (m−1)*6+3=0 dalej juz prosto
16 lut 15:45
Julek:
y = ax+b
y = (m−1)x + 3
Podstawiasz współrzędne punktu :
0 = (m−1)6 + 3
16 lut 15:46
małaAnkA: dzieki wielkie Mateusz
16 lut 15:48
małaAnkA: no i julek Tobie też dzięki
16 lut 15:48