Krótkie zadanie z geometrii analitycznej
janek: Dany jest trójkąt ABC gdzie A(1,2) B(1,10) C(9,10). Przez punkt D(5,7) poprowadzono prostą o
współczynniku kierunkowym dodatnim, która przecina boki AC i BC trójkąta odpowiednio w
punktach E i F. Wyznacz współrzędne punktów E i F dla których pole czworokąta AEFB jest
największe.
Z: ad>0
prosta AC: y=x+1
prosta BC:y=10
prosta d przechodząca przez punkty E i F: y=ax+b, ale punkt D ∊ d ⇒ 7=5a+b ⇒ b=7−5a
prosta d: y=ax+7−5a
próbuje wyznaczyć punkt przecięcia z osiami
18 gru 22:42
18 gru 22:48
Eta:

Zrób rysunek ΔABC połówka kwadratu o boku 8
a>1 z założenia ( bo prosta EF pokrywałaby się z prostą AC
| | 6−5a | | 6a−7 | |
E: x+1=ax+7−5a ⇒ x= |
| to y= |
| |
| | a−1 | | a−1 | |
=============
Analogicznie F ..... otrzymasz
==========
Pole czworokąta będzie największe wtedy gdy pole ΔEFC będzie najmniejsze
Zbadaj minimum pola ΔEFC
| | 1 | |
P(EFC)= |
| h*b h= 10−yE , b= 8−xF |
| | 2 | |
i policz P
'(a)=....................... i P
'(a)=0
po uwzględnieniu a>1 otrzymasz a=1,5
podstaw a=1,5 i wyznacz współrzędne punktów E i F
Odp: E(3,4), F(7,10)
============
18 gru 23:27
janek: Jak doszedłeś/aś do tego, że y=(6a−7)/(a−1)?
19 gru 17:14
Eta:
Widzę chochlika (sorry
| | 5a−6 | | 5a−6 | | 5a−6+a−1 | | 6a−7 | |
x= |
| to y= x+1 = |
| +1= |
| = |
| |
| | a−1 | | a−1 | | a−1 | | a−1 | |
19 gru 21:28
Piotrek: Wydaje mi się, że b=9−xF bo gdy damy 8 pochodna nie będzie równała się 0
3 lut 00:09
Eta:
Tak, ma być b=
9−x
F ( sorry to literówka
3 lut 00:23