Całkowanie przez podstawianie
Angelika: | | √2x | |
Podstawiając u=1−√2x znajdź ∫ |
| dx. |
| | 1−√2x | |
| | 1 | |
Zaczynamy od u=1−√2x, czyli du=− |
| , co nam daje dx=−2√2xdu. |
| | 2√2x | |
Co dalej? Bardzo proszę o pomoc, bo utknęłam i nie mam pojęcia jak mam się za to zabrać.
18 gru 21:43
jc: | | dx | |
du = − |
| , ... nie ma drugiej dwójki. |
| | √2x | |
√2x = 1−u
dx = (u−1) du
Wstawiasz
| | (u−1)2 | |
całka = − ∫ |
| du = ... |
| | u | |
18 gru 21:53
jc: Ja bym podstawił x=u
2. Wtedy dx=2udu
| | 2√2 u du | |
całka = ∫ |
| |
| | 1−√2 u | |
Może wygląda nieco gorzej, ale za to jakoś naturalniej, bez udziwnień.
18 gru 21:56