Ciąg arytmetyczny
julka.wawrzyniak: Ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym i a1=−7 oraz r=2. S jest sumą wszystkich wyrazów ciągu
(bn) określonego wzorem bn=12an. Wyznacz największą liczbę naturalną n spełniającą
nierowóność n</S.
18 gru 20:48
julka.wawrzyniak: bn=(12)an
18 gru 20:50
wredulus_pospolitus:
co to jest </
18 gru 20:50
Janek191:
≤ ?
18 gru 20:52
julka.wawrzyniak: mniejsze równe
18 gru 20:53
wredulus_pospolitus:
zauważ, że b
n to nic innego jak ciąg GEOMETRYCZNY
Poradzisz sobie dalej
18 gru 20:56