Pole rombu
julka.wawrzyniak: Oblicz pole rombu, którego kąt ostry ma miarę 30 stopni i jest opisany na okręgu o obwodzie 4π.
18 gru 20:29
julka.wawrzyniak: Wyszło mi 8, ale chciałabym się upewnić
18 gru 20:29
wredulus_pospolitus:
skoro obwód okręgu to 4π, to r=2 więc h
rombu = 4
P = a*h = 32 [j
2]
18 gru 20:32
julka.wawrzyniak: Skąd wiadomo, że hsin30=a?
18 gru 20:36
wredulus_pospolitus:
Narysuj sobie romb ... zaznacz kąt ostry ... zaznacz wysokość ... czemu równe będzie sin30
o 
Przekształć ten wzór, aby wyznaczyć z niego 'a'
18 gru 20:37
wredulus_pospolitus:
To jak Ty liczyłaś to pole
18 gru 20:38
6latek:
18 gru 20:42