matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Napięcie
Laura:
Witam, gdyby ktoś miał ochotę rozwiązać zadanie z fizyki, to byłabym wdzięczna. Z góry dziękuję
.
http://fizyka.pisz.pl/forum/5678.html
18 gru 20:29
Pytający:
Proszę bardzo.
18 gru 21:02
Laura:
Dziękuję serdecznie − a mogę zapytać skąd wziął się wzór funkcji u(t)?
18 gru 21:11
Pytający:
Funkcja liniowa przechodząca przez punkty (0, 0) i (T, U
M
). Znaczy:
⎧
u(t)=at+b
⎨
0=a*0+b ⇒ b=0
⎩
U
m
=a*T+b=a*T+0 ⇒ a=U
m
/T
Znaczy to widać "na oko":
t
dla 0≤t≤T "liniowo przyjmuje wartości" od 0 do 1
T
t
U
m
*
dla 0≤t≤T "liniowo przyjmuje wartości" od 0 do U
m
T
18 gru 21:26