gffg
TheDanceOfEternity: Wyznacz ekstrema lokalne funkcji f:
f(x)= x
3+8x
2+21x+18 jeśli x<−2
I tu mam pytanie co zrobić dla x=−2?
Pozostałe ekstrema już policzyłem.
18 gru 20:19
18 gru 20:24
Janek191:
lim f(x) = 0
x→ − 2−
18 gru 20:26
wredulus_pospolitus:
autorze ... sprawdź czy funkcja g(x) = x3+8x2+21x+18 jest rosnąca/malejąca dla x−>2−
i wyciągnij odpowiednie wnioski. Wtedy będziesz wiedział czy w x = −2 będzie ekstremum czy
punkt przegięcia
18 gru 20:30
Janek191:
18 gru 20:34
wredulus_pospolitus:
Janek ... czemu zepsułem mu 'zabawę'
18 gru 20:35
TheDanceOfEternity: Faktycznie, dzięki
18 gru 20:47