Zbiór wartości funkcji trygonoemtrycznej
julka.wawrzyniak: Jaki jest zbiór wartości funkcji f(x)=√2sinx−√2cosx+pi dla xeR
18 gru 20:16
Janek191:
Tam jest √2 cos x + π, czy √2 cos (x + π) ?
18 gru 20:19
julka.wawrzyniak: √2 cos x + π
18 gru 20:19
Jerzy:
Wykorzystaj wzór: sinx − cosx.
18 gru 20:20
wredulus_pospolitus:
Jerzy ... ale też można z bardziej 'podstawowego' wzoru skorzystać:
| | √2 | | √2 | |
√2sinx − √2cosx = 2*( |
| sinx − |
| cosx) = 2*(cos(45o)sinx − sin(45o)cosx) = |
| | 2 | | 2 | |
= 2sin(45
o − x)
szczerze to wątpię by w liceum był używany wzór sinx − cosx = ....
18 gru 20:24
wredulus_pospolitus:
oczywiście babok ... = 2sin(x − 45o)
18 gru 20:24
julka.wawrzyniak: Świetnie, dziękuję bardzo!
18 gru 20:27
Mariusz:
No tak babok ale sinus jest nieparzysty więc to tak jakbyś znak zgubił
18 gru 21:00
wredulus_pospolitus:
masz rację ... a do samego zbioru wartości nie ma to najmniejszego znaczenia ... no ale babok
to babok
18 gru 21:10