Liczba przekątnych w wielokącie
julka.wawrzyniak: Liczba przekątnych w pewnym wielokącie jest o 350% większa od liczby boków tego wielokąta. Ten
wielokąt to:
A. dziesięciokąt
B. dziewięciokąt
C. dwunastokąt
D. trzydziestopięciokąt
18 gru 19:22
wredulus_pospolitus:
Wskazówka:
Jaki wzór opisuje liczbę przekątnych wielokąta


Ewentualnie − jaki wzór pokazuje liczbę odcinków łączących wierzchołki wielokąta (czyli
przekątne + boki).
18 gru 19:24
julka.wawrzyniak: Ze wzoru na liczbę przekątnych wyszło mi, że wielokąt jest dziesięciokątem. Czy ten wynik jest
okej?
18 gru 19:26
wredulus_pospolitus:
to wpadłaś w pułapkę zastawioną przez autora zadania:
liczba boków: 10
| | 10*7 | |
liczba przekątnych: |
| = 35 |
| | 2 | |
35 − 10 = 25
czyli liczba przekątnych jest o
250% WIĘKSZA od liczby boków
poprawne rozwiązanie zadania:
9n = n
2 − 3n
n
2 − 12n = 0
n(n−12) = 0 −> n=12
sprawdzenie:
54 − 12 = 42
18 gru 19:55
6latek: W takim razie świnia ten autor .
18 gru 19:57
wredulus_pospolitus:
czy ja wiem czy świnia ... to jest przynajmniej zadanie, które sprawdza czy uczeń rozumie co
oznacza: liczba n jest o x% większa od liczby m.
18 gru 19:58
wredulus_pospolitus:
Szczerze mówiąc − jestem pozytywnie zaskoczony, że takie zadanie jest zadaniem (tak sądzę)
maturalnym.
To pokazuje, że jednak zaczynają podnosić poprzeczkę.
18 gru 19:59
6latek: powiem Ci ze za pierwszym razem tez tak rozwiazalem
18 gru 20:00
julka.wawrzyniak: Świetnie, dziękuję bardzo za pomoc!
18 gru 20:01
wredulus_pospolitus:
6latek −−− wiesz ... gdyby było w zadaniu "o 100% więcej", to pewnie tego błędu byś nie
popełnił (bo by Ciebie 'coś tknęło'

), a tak uśpiona została Twa czujność
18 gru 20:04
Mila:
To zadanie jest dobre, ale to z gimnazjum było beznadziejne.
18 gru 22:35
wredulus_pospolitus:
Miluś ... i nadal nie jestem przekonany co do tego zadania o gimnazjum.
W końcu pytanie brzmi: o ile % wzrosła ILOŚĆ CHŁOPCÓW więc mamy porównać liczbę chłopców którzy
przybyli do tych którzy byli wcześniej.
18 gru 22:43