Krótkie pytanie z geo analitycznej.
Manna: Jeśli mamy podaną prostą i na niej punkt to jak szybko obliczyc współrzędne punktu oddalonego o
np. d na tej samej prostej?
Np.
Prosta y=−2x−5
Punkt A(−2,−1)
Szukamy wsporzędnych dwóch punktow odleglych o 1.
18 gru 19:13
Pytający:
wektor kierunkowy tej prostej to (x', (−2x−5)')=(1,−2)
| | (1,−2) | | (1,−2) | |
znormalizowany wektor kierunkowy tej prostej to: |
| = |
| |
| | √12+(−2)2 | | √5 | |
znaczy współrzędne punktów na tej prostej odległych o d=1 od punktu A to
czyli:
18 gru 19:29
Manna: Ładnie wytłumaczone. Dzieki
18 gru 19:34