potrzebuję pomocy: Dane są liczby:
3√2 - 5 (1/4)3
a = ------------ i b = √8 * ----------
1 - √2 2-5
a) przedstaw liczbę a w postaci x + y√2 gdzie x i y są liczbami wymiernymi.
b) Zapisz liczbę b w postaci potęgi liczby 2.
c) Róznica liczb a i b stanowi 30% pewnej liczby c. Wyznacz liczbę c.
Proszę, proszę, proszę ! Pomozcie....
16 lis 13:47
życzliwa:
a) usuniemy niewymierność z mianownika a=[(3√2-5)(1+√2)] / [(1-√2)(1+√2)]=
=(3+6-5-5√2)/(-1)=-4+5√2
b) √8=2 do potęgi 3/2
(1/4)3=2 do potęgi -6
b=(2 do potęgi 3/2)*[(2 do potęgi -6)/(2 do potęgi -5)]=2 do potęgi 1/2
c)(a-b)=30%c skorzystamy z podpunktów a) i b)
c=(10/3)*(-4+5√2-√2)=(40/3)*(√2-1)
16 lis 13:59
potrzebuję pomocy: w odpowiedziach jest jakos inaczej :
a) a= (-1) + 2√2
b) b= 20,5
c) c = 10 (√2 - 1)
-----------
3
16 lis 14:05
potrzebuję pomocy: podpunkt b sie zgadza
16 lis 14:06
16 lis 14:43
potrzebuje pomocy: podpunkt a juz sobie poprawilam po prostu znaki sie nie zgdzaly "zyczliwej" i inny wynik
wyszedl Teraz sile sie nad c).
16 lis 14:56
yeti:
W a) u Zyczliwej faktycznie mały błąd

ale już masz poprawione

tak

c)zad. masz uproszczone bo b = 2
1/2) = p{2
a = 2
√2 -1
więc c=10 /3*(a-b) czyli a-b = 2
√2 -1 -
√2 =
√2 -1
10(
√2 -1)
czyli c = ------------ czyli zgadza się

!


3
17 lis 00:24
yeti:
małe sprostowanie

źle mi napisało w b =
√2 ok

:
17 lis 00:30