kombinatoryka
Jan: Znajdz wspolczynnik przy x
10 dla wyrazenia (x+x
3)
5
Korzytsalem z tego, ze
Ale po podstawieniu i przyrownaniu do x
10
daje mi wynik k=2,5
| | | |
dla którego nie moge policzyc | |
| | |
prosze o pomoc, lub jakis inny sposob rozwiazania tego
18 gru 18:07
Jan: przy x
10 *
18 gru 18:26
ABC: sposób dobry, rachunki muszą być z błedem
18 gru 18:28
Jan: Jak sobie to rozlozylem ze wzorow skroconego mnozenia to nie uzyskalem x
10 wiec
wspoolczynnik przy tej potedze bedzie rowny 0
To moze dlatego k mi wyszlo jako niecałkowita
18 gru 18:42
ABC:
(x+x
3)
5=x
5+5x
4x
3+10x
3(x
3)
2+10x
2(x
3)
3+5x(x
3)
4+(x
3)
5=x
5+5x
7+
10x
9+10x
11+5x
13+x
15
dziwne to zadanie
18 gru 18:50
Adamm:
(x+x3)5 = x5(1+x2)5
ta funkcja będzie mieć współczynniki postaci 2k+5, a więc nieparzyste
18 gru 19:04
Jan: Dzieki za pomoc
18 gru 19:11