Funkcja kwadratowa
Trololo: Fotograf zrobił zdjęcie klasie liczącej 33 uczniów. Cenę zdjęcia określił: jeżeli podbitka
zamówi
nie więcej niż 10 osób, to cena będzie rowna 8 zl. Zamówienie przez każdą następną osobę
spowoduje, że wszyscy zamawiający będą płacić o 10 groszy mniej. Zakładając, że zrobienie
odbitki kosztuje fotografa 1 zł, oblicz przy jakiej liczbie zamówień jego zysk będzie
największy.
Dlaczego ten układ równań jest błędny: (10+x)(8−0,1x)−x?
18 gru 17:13
wredulus_pospolitus:
A gdzie tu UKŁAD RÓWNAŃ ?
Dlatego, że odejmujesz 'x' odbitek (rozumiem, że to ma być koszt zrobienia odbitki), a
powinieneś odjąć (10 + x)
18 gru 17:17
wredulus_pospolitus:
więc
f(x) = (10+x)*(8 − 0.1x −1)
18 gru 17:17
wredulus_pospolitus:
dla x∊<0 ; 23> ; x∊N
18 gru 17:18
Hajtowy: A myśląc łopatologicznie wiadome jest, że im więcej osób zamówi tym więcej zarobi ; więc
najwięcej zarobi jak wszystkie osoby (33 uczniów) zamówi zdjęcie
18 gru 17:18
Hajtowy: Więcej niż 10 osób to obniżka jest o 10 groszy
Więc 11,12,13...33 osoba − czyli łącznie osób 23 dostaje po zniżce
23 x 10gr = 230gr = 2zł 30gr
8zł − 2,30zł = 5,70zł
Więc 5,70zł * 33 = 188,10zł
Ale odbitka kosztuje 1zł więc 33 * 1zł = 33zł
Tak więc zysk fotografa:
188,10zł − 33zł = 155,10zł
18 gru 17:21
wredulus_pospolitus:
Hajtowy ... w tym przypadku akurat tak, ale nie zawsze, gdyby cena poszła w dół nie o 10 gr, a
o np. 30 gr to wtedy miałbyś:
20 osób zamawia (po cenie 5) −> 20*4 = 80
21 osób zamawia (po cenie 4.7) −> 21*3.7 = 77.7
18 gru 17:22
Trololo: Dziękuję za odzew. Hajtowy, ale takie myślenie "łopatologiczne" nie jest zwodnicze? W sensie no
nie zawsze im wiecej osob cos zamowi, tym wiecej sie zarobi, jezeli w gre wchodzi znizka
uzalezniona
od ilości osób? Wiec rozumiem ze mowisz tu o tym konkretnym przypadku. Ale w takim razie skąd
mozna na pierwszy rzut oka widzieć w tym zadaniu, że akurat przy 33 osobach to będzie dla
niego najkorzystniejsze?
18 gru 17:30
ABC: nawet w tym przypadku ,gdyby było 50 osób zamiast 33, to najbardziej opłaca się zrobić dla 45
osób,źle ułożone zadanie za późno maksimum występuje
18 gru 17:30
Trololo: Wredulus
pospolitus, mam nadzieję że jeszcze to przeczytasz i odpowiesz

ktoś mi powiedział,
że jeżeli wylicze z funkcji (10+x)(8−0.1x) największa wartość a następnie odejme od niej koszt
poniesiony przez fotografa (33zl) to nie będzie to prawidłowym rozwiązaniem. Wynik akurat w
tym przypadku wyjdzie dobry ale to akurat przez przypadek...Że nie powinnam wyliczać funkcji
dla dochodu a potem od tego podejmować kosztów tylko od razu zrobić funkcje zysku i to jest
prawidłowy sposób rozw, widzę że Ty też taki podałeś. Co sądzisz o tym stwierdzeniu? A może
ktoś inny wie i chciałby się podzielić?
18 gru 17:55
ABC: Ja uważam że powinnaś skonstruować funkcję zysku , tylko prawidłowo to zrób
18 gru 17:59
Trololo: Tak, to prawda. Wydaje się to najbardziej porządnym rozwiązaniem

Jednak chciałabym wiedzieć
jak to jest z tym odejmowaniem kosztów od dochodu już "poza funkcja". Czemu to nie miałoby być
nieprawidłowym rozw?
18 gru 18:05
ABC: tak można zrobić tylko jeśli koszt jest STAŁY.
18 gru 18:06
Trololo: Dziękuję wszystkim za udzielenie się
18 gru 19:09
wredulus_pospolitus:
koszt NIE JEST stały bo wyraża funkcją g(x) = 10 + x (gdzie x to bonusowe osoby)
więc licząc maksimum przychodu mogło by wyjść (abstrahując od tego konkretnego przykładu) dla
x=23, wyliczyłbyś przychód, następnie odjął koszt i wyszedłby zysk np. 345.6 PLN
natomiast dla x=22 po odjęciu kosztu (niższego kosztu niż dla x=23) mogłoby wyjść 345.8 PLN
18 gru 19:16