Prawdopodobieństwo
student: Wiadomo że co stutysięczna koniczyna posiada cztery listki. Ile koniczyn trzeba znaleźć aby
szansa znalezienia przynajmniej jednej czterolistnej koniczyny wynosiła 0.9?
18 gru 16:07
wredulus_pospolitus:
p = 0.00001
P(A) = 1 − qn = 1 − (0.99999)n ≥ 0.9 (zapewne brakuje w treści zadania 'co najmniej')
18 gru 16:09
student: uwzględniłeś to że "przynajmniej jednej"? bo w treści nie ma co najmniej 0.9
18 gru 16:32
wredulus_pospolitus:
uwzględniłem 'przynajmniej jedna' (dlatego liczę przeciwne)
musi być "wynosi co najmniej 0.9" bo dokładnie takiej wartości nie przyjmie dla żadnej liczby
naturalnej
18 gru 16:34