Granica - de'Hospital
Ola: Mam pytanie czy da się obliczyć tą granicę de'Hospitalem? Z góry b. dziękuję
| | (Δx)2 − (Δy)2 | |
lim (Δx,Δy)−>(0,0) |
| |
| | √(Δx)2+(Δy)2 | |
18 gru 14:31
jc:
|x
2−y
2| ≤ x
2+y
2
Sam dopisz Delty.
Jaki wniosek?
18 gru 14:39
Ola: że jest równa zero, ale nie rozumiem zasady trzech funkcji, sama bym na to nie wpadłam,
rozumiem tylko zasadę trzech ciągów i dlatego chciałam się zapytać czy da się tą granicę
obliczyć de'Hospitalem?
18 gru 14:51
jc: Dla funkcji jest tak samo, jak dla ciągów.
Możesz jeszcze przejść do zmiennych biegunowych.
x= r cos φ
y = r sin φ
Otrzymasz r [cos2φ − sin2φ].
Czy teraz wynik jest jasny?
18 gru 15:21
Ola: niestety nie, ja rozumiem tylko twierdzenie o trzech ciągach w taki prosty sposób, żeby
uzupełniać największą wartością po prawej i lewej stronie. Nie potrafię inaczej wymyślać tych
ograniczeń jak np. tutaj. Wiem dlaczego te granice są równe zero, ale jak wpaść na pomysł z
takimi granicami, żeby właśnie nimi ograniczyć?
18 gru 15:28
jc: W tym zadaniu przejście do zmiennych biegunowych wyjaśnia sprawę.
Wtedy po prostu r→0.
18 gru 15:41
Ola: Nie mieliśmy jeszcze chyba zmiennych biegunowych. Ale zastanawiam się nad tym twierdzeniem o
trzech funkcjach. Czy jest ono gdzieś dobrze wyjaśnione? Jaki jest sposób na to, aby dobierać
odpowiednie ograniczające funkcje?
18 gru 15:57
jc: Gdyby był sposób, to liczenie granic nie byłoby żadnym problemem.
18 gru 16:12
Ola: To skąd mam wiedzieć jak dobierać odpowiednio te funkcje? Przecież musi być jakaś zasada, jeśli
nie to łatwiej byłoby wygrać w lotto niż trafić odpowiednią granicę
18 gru 16:24
the foxi:
zmysł matematyczny, wprawa i troszkę wyobraźni
18 gru 17:24
ABC: Ola niestety przypadkek dwu i więcej wymiarowy liczenia granic jest znacznie trudniejszy niż
jednowymiarowy , takie życie
18 gru 17:33
Ola: Zastanawia mnie jeszcze dlaczego w książce, w której jest rozwiązany ten przykład, jest on
rozwiązany tak zawile:
| | (Δx)2−(Δy)2 | |
lim (Δx,Δy)−>(0,0) |
| = lim (Δx,Δy)−>(0,0) |
| | √(Δx)2+(Δy)2 | |
| | (Δx)2+(Δy)2−2(Δy)2 | |
|
| =lim (Δx,Δy)−>(0,0) √(Δx)2+(Δy)2 − |
| | √(Δx)2+(Δy)2 | |
| | 2(Δy)2 | |
lim (Δx,Δy)−>(0,0) |
| |
| | √(Δx)2+(Δy)2 | |
18 gru 20:39
Ola: Można go zrobić krócej i jest równie poprawnie?
18 gru 20:40