matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Trygonometria
dorka123:
Wykazać, że
sin2α
1+cos2α
*
cosα
1+cosα
=tg
1
2
α
18 gru 14:13
wredulus_pospolitus:
sinx = 2sinxcosx 1 + cos(2x) = 1 + (2cos
2
x − 1) = 2cos
2
x
sin2x
cosx
2sinxcox*cosx
*
=
=
1 + cos2x
1 + cosx
2cos
2
x*(1+cosx)
sinx
2sin(x/2)cos(x/2)
sin(x/2)
=
=
=
= tg(x/2)
1 + cosx
2cos
2
(x/2)
cos(x/2)
c.n.w.
18 gru 14:24
dorka123:
Dziękuje
18 gru 14:44
Jerzy:
Pierwsza linijka chochlik.
18 gru 14:46
wredulus_pospolitus:
tak ... tyci chocholik ... winno być sin(
2
x) = ...
18 gru 14:58
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick